EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Няма място за данъчни убежища в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Няма място за данъчни убежища в ЕС

mail12:03 | 15.10.2020прегледи 760 коментарикоментари 0


Новата парламентарна подкомисия по данъчни въпроси ще се превърне в европейски център за дебат по темата, заявява председателят ѝ Паул Танг (С&Д, Нидерландия).

Какви ще са приоритетите на новата подкомисия в Парламента по данъчни въпроси?

Намираме се в критичен момент. Правителствата оправдано изразходват милиарди евро, за да спасяват живота и поминъка на хората. Но натрупаните дългове ще трябва да бъдат плащани.

След предишната криза направихме двойна грешка с бюджетните съкращения и с увеличените данъци за средната класа. Само най-богатите останаха недосегаеми. Този път трябва да бъде различно. Можем да излезем от тази криза по справедлив начин и да запазим доверието на гражданите, като потърсим начини да обложим онези, които не внасят справедливия си дял - това са най-богатите хора и големите корпорации.

Само корпорациите избягват да платят данъци на стойност между 50 млрд. евро и 190 млрд. евро всяка година. Нашата комисия ще се бори срещу тази несправедливост, която е в основата на икономическата ни система. Ще работим и да превърнем данъчната система във фактор за устойчиво развитие. Като накараме големите замърсители да плащат, можем да стимулираме иновациите и да почистим природата.

Преди данъчните комисии в Парламента бяха анкетни комисии - те бяха създадени, за да разследват актуални скандали като Люкс лийкс или Досиетата от Панама. Защо е необходима постоянна комисия?

Откакто дойдох в Европейския парламент преди пет години, имаме данъчни комисии почти постоянно! След като публикуваха своя доклад, те биваха разформировани, само за да бъдат сформирани отново след поредния данъчен скандал.

С тази парламентарна комисия ние можем да продължим ценната работа, свършена от предишни комисии, по отношение на установяване на факти и привличане на общественото внимание, но също така можем да погледнем в дългосрочен план. Можем например да изградим трайни отношения с националните парламенти и с други международни организации. По този начин парламентарната комисия може да се превърне в европейски център за дебат по данъчните въпроси.

Европейският съюз няма много правомощия в данъчната област. Какъв принос може да има парламентарната подкомисия?

Както показаха предишните комисии по данъчно облагане, много от настоящите практики не издържат, ако бъдат осветени. Като просто оказваме натиск за прозрачност, като изнасяме фактите, за да бъдат видени от всички, ние ще продължим този тласък към промяна. Гражданите очакват действия и тази комисия ще бъде техният глас на европейската арена.

В последните години имаше много разкрития и изтичане на информация за избягване и укриване на данъци на световно ниво, както и за изпиране на пари. Какъв е отговорът на ЕС?

Неизбежно има разлика в подхода на ЕС към страни членки и към външни страни. Списъкът на данъчни убежища извън ЕС беше полезен за оказването на натиск върху добре известни данъчни убежища. Той далеч не е идеален, както показва изваждането от списъка неотдавна на Каймановите острови. Но е начало.

Що се отнася до страните в ЕС, натискът трябваше да дойде главно от Европейския парламент. През март 2019 г. ние обявихме седем страни в ЕС, включително моята родна страна Нидерландия, за данъчни убежища. Това посочване с пръст значително промени дебата в Нидерландия - все повече мои сънародници приемат, че са нужни сериозни реформи.

Тези данъчни убежища в ЕС костват на другите страни членки над 40 млрд. евро всяка година! Не можем да позволим това да продължи и вярвам, че в контекста на плана за възстановяване, натискът върху тези правителства ще се засили. Европейската комисия трябва да заяви ясно: данъчните убежища в ЕС следва да реформират данъчните системи или техните планове за възстановяване и устойчивост няма да бъдат одобрени.

Източник: Европейски парламент


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg