EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Няма качествен All Inclusive под 80 - 90 лв. на ден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Няма качествен All Inclusive под 80 - 90 лв. на ден

mail11:00 | 04.08.2011прегледи 1119 коментарикоментари 0


Оферта All Inclusive за 30 - 35 лева на ден в 3-, че дори 4-звезден хотел. Звучи подозрително, и то с основание, но подобни оферти и в момента има на пазара, и то за утвърдени комплекси като Албена и Златни пясъци, пише в. „Народно дело”.
Ако се използват качествени храни, но по-евтини, и по-приличен алкохол, не толкова разреден, по-ниско категорийните хотели могат да си позволят оферти за 30 лева на ден, твърди членът на управителния съвет на Варненската туристическа камара доц. Стоян Маринов. По думите му хотелите, които предлагат качествен All Inclusive, обаче не могат да държат прекалено ниски цени. За нормална цена на офертите по Златни пясъци той посочи 80 - 90 лева на ден. В активния сезон в Ривиера стойностите стигат и до 140 лева на нощувка, добави браншовикът.
Бърза справка в интернет показва, че в момента офертите, които се предлагат за курортните комплекси край Варна, стартират от 30 лева. Как се поддържа тази ниска цена?
Имам информация, че в хотелите на Златни пясъци се предлагат кюфтета и кебапчета, които се купуват за 22 стотинки на бройка, заяви в началото на сезона Джани Шарков, шеф на една от туроператорските фирми в региона, пред председателя на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров. Според него туроператорите притискат непрекъснато хотелиерите да предлагат все по-ниски цени и те няма как да доставят качествена храна на тези нива. Основно това се отразява и на напитките, където рядко не се залага на разреден или фалшив алкохол. На мнението му остро се противопостави бившият председател на съюза на хотелиерите на Златни пясъци Георги Щерев. В своя защита той цитира класацията на „Билд“, според която България е номер едно не само по цена на услугите, но и в съотношението им с предоставяното качество.
В евтините оферти има минимума, отбеляза Маринов. Той посочи, че не може да не се отчете фактът, че като се съберат повече хора на едно място и като се отрупа масата с по-евтини неща, които са характерни за сезона, тогава те хапват по-малко, което много от представителите на бранша напоследък забравят.
Евтиният All Inclusive обаче е като захарния памук - плащаш малко, получаваш нищо, отбеляза браншовикът. Обикновено той се прави с храни с изтекъл срок на годност и с фалшив алкохол. Така можеш да го докараш до себестойност от 5 - 6 лева на ден и да пуснеш оферти за 12-15 лева, като се калкулират в тях и останалите разходи, и дори ще има 2 - 3 лева печалба, пресметна Маринов.
Според него обаче хотелите с този тип политика вече са останали много малко и са изключение от масовата картинка по морето. Причината е засиленият контрол през това лято от страна на отговорните институции.
Съвет: снабдете се с повече тоалетна хартия
Всеки, който рискува да плати 15 лева на ден за All Inclusive, задължително трябва да се снабди и с повечко тоалетна хартия и затягащи хапчета, посъветва експериментаторите Маринов. Той цитира известната английска поговорка „Не съм толкова богат, за да си позволя евтино“ и препоръча летовниците да си уважават повече здравето, а да не се доверяват на толкова измамно евтини оферти.
Вариант за по-евтини цени са т.нар. оферти в последната минута, които тази година не липсват. Една от причините е, че масово цените почти не бяха коригирани спрямо миналото лято. Някои от хотелиерите, подведени от еуфорията и прогнозите за по-добър сезон, направиха грешката да увеличат цените за по-силните месеци - юли и август. Ефектът от това е, че базите са останали полупразни. За да тушират негативите, те са обявили големи отстъпки в последния момент, но резултатът пак не е бил много добър. Няма бягане от All Inclusive и той не може да се забрани. Това го налага пазарът на всички големи туристически дестинации, добави той.
„Балкантурист“ - дядото на пакетите „всичко в едно“
Малко хора отчитат това, но старата система на „Балкантурист“ е била основата на съвременния All Inclusive у нас. Със стъпването си на Златни пясъци туристът е получавал комплект с талони на определена равностойност. Срещи тях той е решавал къде и за колко ще обядва, вечеря, ще посещава различни спортни и развлекателни програми. „Имаше и спортни пакети с точки, с които така се плащаха рикшите, чадърите на плажа. Ти де факто пак прибираш парите на туриста и му даваш пълен пакет от услуги“, спомня си времето преди 1989 г. Стоян Маринов. Това е идеята - летовникът да не се чувства изненадан от цените, когато отиде някъде, и да има сигурност за хората с по-скромни възможности, заключи той.
Конско месо и стоки с изтекъл срок по масите
Конско месо и стоки с изтекъл срок на годност са най-фрапантните нарушения, които са установени в летните проверки на Агенцията за безопасност на храните по хотелските комплекси. Конското месо не е забранено за предлагане като асортимент в заведенията. В случая обаче то е нямало необходимите документи за произход и е било давано на туристите като телешко, уточниха от агенцията.
Общо по варненските хотели от 10 юни до края на предходния месец са извършени 469 проверки. При тях са направени 83 предписания и са съставени 18 акта за нарушения. Основно пропуските са по отношение на документацията, хигиената и начина на съхраняване на продуктите, като не малък процент от установените са с изтекъл срок на годност. При една от инспекциите пък са открити 66 килограма бракувани храни.
Само при 534-те съвместни проверки по морето с Комисията за защита на потребителите за унищожаване са насочени 169 кг продукти от животински и 23 кг от неживотински произход. Наложена е възбрана и са насочени за препакетиране още 80 кг колбаси и други продукти от месо и мляко.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg