EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Няма ебола в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Няма ебола в България

mail14:05 | 21.11.2014прегледи 1146 коментарикоментари 0


В 3:45 ч. директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев докладва в щаба на Министерство на здравеопазването, че резултатите на хоспитализирания във Военномедицинска академия пациент, завърнал се от Сиера Леоне, не съдържат РНК на вируса Ебола. Този резултат окончателно отхвърля съмненията за заразяване с Ебола, се посочва в съобщение на Министерски съвет.
Министърът на здравеопазването Петър Москов изказва дълбоката си благодарност към всички екипи взели участие в извънредната ситуация и специално към медиите за коректното отразяване на информацията.

Пациентът във ВМА със съмнение за ебола е болен от малария - фалципарум. Това съобщиха източници на Агенция „Фокус” от ВМА. Резултатите от лабораторните изследвания показват, че пациентът няма ебола. Резултатите от окончателната диагностика за излезли малко след 10.00 часа.

Вчера в Министерството на здравеопазването постъпи информация от МБАЛ „Токуда“ АД за български гражданин с грипоподобни симптоми, пребивавал в последния месец в Сиера Леоне. Пациентът е прегледан и преценен като случай, подлежащ на клинично наблюдение и допълнителни лабораторни изследвания. Поставен е в режим на изолация във Военномедицинска академия (ВМА).

Съобразно приетите протоколи за действие, препоръчани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), здравните власти и Столичната районна здравна инспекция предприеха необходимите действия по установяване и изолиране на лицата, които са били в контакт с пациента. Тези мерки бяха в сила до получаване на резултат от вирусологичното изследване.

В Министерството на здравеопазването бе създаден щаб за постоянна връзка със Столичната районна здравна инспекция, ВМА, МБАЛ „Токуда“ АД, Националния център по заразни и паразитни болести и вирусологичната лаборатория към него.

За предаването "Преди всички" проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести посочи:

В материала, който ни беше изпратен от инфекциозното отделение на Военна болница, не беше доказан RNK на вируса на еболата. Това стана в 03.45 часа с генетични методи. Той ще се лекува от друго заболяване, а искам да подчертая и нещо много важно. Трябва да го знае българският народ, за да го научат и лекарите. Резултатите, лабораторните се позитивират само при хора, които са развили заболяването, тези, които имат кръвоизливи, които имат напреднало заболяване. Здрави хора и да ги изследваме, може да са заразени, след 10-15 дена да се разболеят. Резултатите им ще бъдат отрицателни. Хората, когато се връщат от засегнати страни, да бъдат предупреждавани, ако вдигнат температура и се разболеят, да търсят инфекциозно отделение, а не да ходят по частни болници.

Резултатите от изследванията на пациента бяха изпратени в чужди лаборатории, каквато е практиката в подобни ситуации.

При отрицателно вирусологично изследване не е необходимо да се прави повторно изследване. Такова се прави само, когато пробата е положителна, каза за „Хоризонт“ заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Той обясни, че след като са излезли резултатите от направеното изследване, всички изолирани лица, за които е имало данни, че са били в контакт с пациента, са освободени и са си вкъщи.

Случаят беше като стрес тест за готовността ни, каза още Ваньо Шарков:

Ние действахме по протоколите, които са и на Европейския център за борба със заразните заболявания, на Световната здравна организация. Засилихме малко мерките, но го направихме единствено за повече спокойствие на българските граждани.

Заместник-министърът посочи, че екипите са били готови да реагират и при положителна проба за ебола. Разписани са и допълнителни мерки, които ще бъдат обявени по-късно днес.

Той препоръча на всички хора, които се завръщат от рискови държави да съобщават на здравните власти, за да се осъществява активно наблюдение и да не се стига до стресови ситуации.

Ваньо Шарков заяви, че екипите на „Токуда“ и ВМА трябва да бъдат поздравени за начина, по който са реагирали в създалата се ситуация.

/обновена/
 


Тагове: ебола, България
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg