EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Няма бежанска вълна, тя е мигрантска

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Няма бежанска вълна, тя е мигрантска

mail10:06 | 14.10.2015прегледи 1087 коментарикоментари 0


Непознаването на дефиницията за бежанец води до погрешни дефиниции и погрешното обобщение за бежанска вълна, заяви за БНР проф. д-р Ирена Илиева от Института за държавата и правото към БАН, която преподава и в Юридическия факултет на Пловдивския университет.

Тя коментира, че не само по нейно лично убеждение, но от гледна точка на международното право, най-вече на Конвенцията за статута на бежанците, става въпрос за миграционна вълна. Конвенцията за бежанците е един изключително важен договор, България е страна по нея, тя е в сила за нас от 1993 г., има много ясно определение – това са лица, които вследствие на основателни опасения от преследване по точно определени причини бягат от своята страна на произход. Тези причини са следните: раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или политически убеждения. И те са изброени изчерпателно. Не може по други причини, поради които бягат тези лица, да кандидатстват за статус на бежанец. Това е ключовото.

Хора, които бягат поради конфликти, войни, поради природни бедствия могат да бягат, по икономически причини – те не попадат под това определение. И поради тази причина ми се струва, че е необходимо да се говори, да се изяснява на широката общественост.

Проф. Илиева подчерта, че това, което в момента се случва в Европа и ние като външна граница на Европейския съюз, е че ние сме подложени на една миграционна вълна, на миграционен натиск. Разбира се, сред тези хора има такива, които отговарят на определението за бежанец, които имат право да кандидатстват и да получат този статус.

Като преподавател по Международни отношения и в Юридическия факултет на Пловдивския университет, проф. Илиева смята, че точно това обучение е много важно в актуализираната ситуацията, защото може да помогне за работата с бежанци и емигранти.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1969