EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Няколко завода се строят в индустриални зони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Няколко завода се строят в индустриални зони

mail09:00 | 19.05.2014прегледи 6867 коментарикоментари 0


През 2013 година чуждестранните инвестиции в България възлизат на 1.093 млрд. евро, а през 2012 г. те са били 1.07 млрд. евро, това каза икономическият министър Драгомир Стойнев на дискусия за развитие на националната компания "Индустриални зони", която според него е добра предпоставка за увеличаване на чуждестранните инвестиции. От компанията предоставят земя с изградена инфраструктура, подпомагат компаниите за минаването през административни процедури, съдействат на инвеститорите при контакти с други държавни институции и за целта си сътрудничат с Българската агенция за инвестиции.
В компанията са включени осем индустриални зони с обща площ 6 млн. и 600 хиляди кв. метра - Божурище, Телиш, Бургас, Карлово, Варна-запад, Русе, Видин и Свиленград, като част от тях все още се изграждат или се проектират. Изпълнителният директор на националната компания Атанас Ненов очаква през следващите няколко години 153 млн. лева инвестиции и откриването на нови 1650 работни места в част от индустриалните зони - Бургас, Телиш и Божурище. Очакванията са на база сключени договори рез 2013 и 2014 г., които имат различен срок на изпълнение. Общо за последната година са сключени около 40 договора с инвеститори. Повечето проекти вече се реализират, като някои ще бъдат приключени съвсем скоро, а други ще отнемат между 3 и 5 години. Сред по-големите инвеститори са заводът автоклиматици и електроника на германската "Behr-Hella Termocontrol" в Индустриална зона "Божурище". Фабриката ще заработи още през септември и ще наеме 350 човека.
В близко бъдеще България ще произвежда яхти. Луксозните лодки ще се правят в Индустриалната зона "Бургас", на чиято територия в момента се изгражда предприятието. Това съобщи още Атанас Ненов, като уточни, че инвестицията е на полска компания, която е сключила договор за изграждането на завода. Освен нея в зоната в Бургас се реализират още 5 инвестиции. Общата стойност на проектите е над 10 млн. евро, а разкритите нови работни места ще бъдат над 350. Освен яхти, в бургаската индустриална зона ще се произвеждат още мека мебел, хляб и сладкарски изделия, ще се пакетират храни за животни и др.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg