EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Някои СПА курорти извън DER Touristik за 2021 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Някои СПА курорти извън DER Touristik за 2021 г.

mail15:05 | 27.08.2020прегледи 652 коментарикоментари 0


Курортите по балнеология и СПА във вътрешността на България няма да влязат в каталога на големия германски концерт DER Touristik за 2021 г. и съответно няма да се предлагат пакети по здравните каси. Това обяви пред TravelNews Калин Сутев, представител на групата у нас, в която влиза най-големият германски туроператор ITS. Засега в каталога няма да влязат Велинград, Хисаря, Сандански и другите курорти във вътрешността на страната. Отделени са две страници за Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA), които ще рекламират хотели със СПА и балнеоложки центрове в морските курорти Албена, Св. Константин и Елена, Златни пясъци (хотелите от веригата Грифид), Поморие и хотел „Приморец“ в Бургас. За тях ще се ползва чартърната програма на концерна до Варна и Бургас следващото лято. Тя се очаква да започне по-рано през март и да продължи до края на октомври.

„Това е първата крачка за представянето на България за процедури по германските здравни каси. Ще видим какъв ще бъде отзвукът и ще преценим дали програмите ще бъдат разширени“, каза Калин Сутев. По думите му хотелите и СПА центровете трябва да бъдат сертифицирани, за да могат да издават необходимите документи пред германските здравни каси.

Германската национална асоциация на здравно-осигурителните каси (GKV-Spitzenverband) включи страната ни през миналата година в списъка на държавите, които предоставят медицински амбулаторни услуги. Затова от поне 10 години се бори председателят на BUBSPA Сийка Кацарова. Така страната ни стана една от 14-те европейски държави, в които GKV ще заплаща лечението и рехабилитацията на здравноосигурените германци. През пролетта се очакваха около 5000 здравни туристи, но заради световната пандемия идването им отпадна. През септември тази година се очакват първите германски туристи по здравните каси в Св. Константин и Елена, заяви наскоро вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Според германския социален кодекс медицинските амбулаторни услуги за профилактика се възстановяват от здравно-осигурителните каси в държавите включени в този списък. Включените български бази ще бъдат финасирани директно от касите, които изплащат 90% от средствата за лечение и разходите за лекарски процедури, а с еднократна субсидия се поемат останалите разходи. Всяко здравноосигурено лице в Германия има правото да ползва тази възможност веднъж на три години и по-често при медицински показания.

В Германия в момента има 109 задължителни здравно-осигурителни каси. Над 73 милиона са здравноосигурените в GKV. Повече от 20 милиона души годишно използват възможностите за извънболнична профилактика в страната и чужбина. Месечната здравна осигуровка е около 230 евро./travelnews.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg