EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нулев интерес към концесии на минерална вода

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нулев интерес към концесии на минерална вода

mail07:30 | 08.05.2014прегледи 1362 коментарикоментари 0


Тази година нито едно находище на минерална вода, от обявените три, не е предоставено за дългосрочно ползване на общините, тъй като няма заявен интерес от тяхна страна. Това коментира за БТА Мая Дряновска, началник на отдел в дирекция "Управление на водите" на Министерство на околната среда и водите /МОСВ/. В края на 2013 г. министърът на околната среда и водите обяви списък на находищата на минерална вода, които могат да бъдат предоставени на общините за управление и ползване. В списъка бяха обявени три находища на минерална вода - изключителна държавна собственост - Китен, Харманли и Чирпан. Съгласно Закона за водите предоставянето на находищата се извършва след подадено писмено заявление от кмета на съответната община, въз основа на решение на общинския съвет. Предоставянето на находището на минерална вода трябва да се извърши не по-късно от 31 януари 2014 г. В установения срок и до този момент в МОСВ няма постъпило заявление от кметовете на обявените в списъка находища на минерална вода, информира Дряновска.
Общият брой на находищата - изключителна държавна собственост, предоставени безвъзмездно за 25 години от екоминистъра на общините за управление и ползване, до момента е 66. На територията на България няма находища на минерална вода, които да не се стопанисват от никого. Съгласно разпоредбите на Закона за водите, находищата на минерална вода са изключителна държавна собственост и публична общинска собственост.
Съгласно Приложение 2 към Закона за водите изключителна държавна собственост са 102 находища на минерална вода. Те се стопанисват, управляват и ползват от Басейновите дирекции и от общините, като Басейновите дирекции управляват, ползват и стопанисват - 36 броя находища на минерална вода, а общините - 66. Находищата публична общинска собственост се стопанисват, управляват и ползват само от общините, на територията на които са разположени. Към момента действащите концесионни договори за минерални вода са 17, информира Дряновска. По думите й тенденцията през последните години е за намаляване на броя на сключените концесионните договори за добив на минерална вода от находища изключителна държавна собственост. Приходите от концесионно плащане за 2013 г. по концесионните договори за добив на минерална вода-обект изключителна държавна собственост са в размер на 2 381 660 лева, преведени по сметка на държавния бюджет. Съгласно Закона за водите извън тези приходи, за 2013 г. концесионерите са превели по сметка на общините, на територията на които е учредено концесионното право, концесионно плащане в размер на 915 780 лева. След изменение на Закона за ДДС за 2013 г., концесионерите са внесли и ДДС за 2013 г. - 653 016 лева по сметка на държавния бюджет.
За да се повиши ефективността на използване на находищата на минерални води у нас Министерски съвет прие /с постановление 177 от 24 юни 2011 г./ Тарифа за таксите за водовземане, за ползване на воден обект и за замърсяване. С приемането на тарифата таксите за водовземане се намалиха в пъти. Най-високата цена за 1 куб. метър минерална вода, при температура по-висока от 50 градуса, е 50 стотинки, информира Дряновска. Неефективността на използването на минералните води у нас беше обсъдено през март на дискусия в парламентарната комисия по околна среда и води, в която участваха депутати, представители на общини и на бизнеса - бутилиращи компании. Разногласие сред тях предизвика предложението на група народни представители за промяна в Закона за водите, с която да се даде възможност едно находище на минерална вода да се използва от повече от един концесионер. Целта е повишаване на ефективността при използване на капацитета му. До момента предложението е прието на първо четене от парламентарната екокомисия. На МОСВ беше препоръчано да положи усилия за рекламиране, с цел подсилване на износа. От МОСВ заявиха на дискусията, че броят на концесионерите на находища минерални води през 2009 г. е бил 25. Предоставената бутилирана минерална вода е с тенденция след 2010 г. да намалява в дългогодишен разрез, а неизползваното количество минерална вода се увеличава, информира Асен Личев от МОСВ. Общо неизползваната вода през 2010 г. - небутилирана от концесионерите, е 3,6 пъти по-голяма от предоставената, а през 2013 г. е 3,65 пъти по-голяма от предоставената, информираха тогава от МОСВ.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg