EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нужда от 200 хил. специалисти във всички сектори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нужда от 200 хил. специалисти във всички сектори

mail06:57 | 14.04.2022прегледи 634 коментарикоментари 0


Икономиката има спешна нужда от над 200 000 специалисти във всички сектори. За част от свободните работни места много работодатели се надяват да намерят решение на кадровите си проблеми чрез бежанците от Украйна. Това се посочва в прогнозно изследване на Българската конфедерация по заетостта за плановете на работодателите. 

Общо 1074 компании от пет региона и 12 индустриални сектора се включиха в проучването. В сравнение с предишното шестмесечие двойно повече компании (46%) планират да разширят екипите си до края на септември, 6% прогнозират намаление на работната сила, а 33% ще запазят числеността на персонала. 

В София търсенето на нови служители отново ще бъде най-активно, като 78% от анкетираните работодатели планират увеличение на персонала. Коефициентът на заетостта в Пловдив намалява с 10 процентни пункта и 8% от компаниите прогнозират ръст на работната сила.

„Въпреки обнадеждаващите планове на работодателите в цялата страна за увеличение на персонала няма сектор, който да не се задъхва от недостига на подходящи кадри, а това явление не е от вчера. Пазарът на труда никога преди не е бил толкова ожесточено конкурентен, защото качествените служители не търсят само адекватно заплащане, смислени допълнителни придобивки и гъвкави работни модели, но и стабилна фирмена култура, която върви ръка за ръка с приоритетите както на наетите, така и на цялото общество,” казва Надя Василева, председател на конфедерацията.

На допълнителния въпрос „Как ще се отрази войната в Украйна върху вашия бизнес през следващите шест месеца?” 42% от работодателите отговарят, че ще се отрази отрицателно, за 19% тя ще има положително въздействие, а 39% не смятат, че ще рефлектира върху бизнеса им по какъвто и да било начин.

"Предвид всички мерки на правителството в подкрепа на бежанците до момента, би било полезно да се сподели актуална информация за броя на реално назначените на работа украински граждани през последния месец, за да може работодателите да преценят дали те са част от решението на проблема с огромния недостиг на кадри" - допълва Надя Василева. 

Най-оптимистични планове за следващите шест месеца имат работодателите от секторите „Информационни технологии”, „Производство” и „Аутсорсинг” (съответно +49%, +34% и +31%), следвани от „Публичния и социален” сектор, „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги” (+7%) и „Търговия на едро и дребно”, както и „Транспорт, складове и комуникации” (+5%).

Секторите „Добивна промишленост”, „Хотелиерство и ресторантьорство” и „Селско, горско и рибно стопанство”, чиито резултати бяха отрицателни за изминалото шестмесечие, също ще предложат възможности за работа с коефициент на заетостта от съоветно +2%, +4% и +2%. /Източник: БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161