EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НСТС обдъжда бюджет 2018

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НСТС обдъжда бюджет 2018

mail07:10 | 28.10.2017прегледи 11297 коментарикоментари 0


Бизнесът се обявява категорично против автоматичното вземане на решение за увеличение на минималната работна заплата и административното увеличаване на минималните осигурителни прагове. Това стана ясно по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Министърът на финансите Владислав Горанов напомни по време на заседанието, че бюджетът преразпределя създаваното от работодателите и работниците и няма как да отчита абсолютно златното сечение между желанията на отделните страни. Бюджетът за 2018 г. дава възможност държавата нормално да изпълнява функциите си и връща част от добрите процеси в икономиката и към служителите, заети в бюджетната сфера, макар и не с темповете, с които на тях им се иска и не с темповете, които са в реалния сектор, заяви Горанов. Реалният сектор обаче е движещият икономиката и няма как да очакваме както в някои държави се правят опити бюджетният сектор да диктува темпа на нарастване на доходите, изтъкна финансовият министър.
По думите му България се намира в относително благоприятен период за икономическия си цикъл, но за да да има увеличаване на потенциала на икономиката, трябва да бъде увеличина базата на факторите за производство, което е свързано с подобряване на качеството на работната сила, прилагане на мерки за борба с влошаващите се демографски процеси и повишаване на ефективността, както и увеличаване на инвестициите в средства на производство, защото по думите на министъра в края на прогнозния период се очаква достигане или леко надминаване на потенциала за растеж на българската икономика.
Министър Горанов подчерта, че през плановия период ще продължат усилията  към засилване на икономическата и финансовата стабилност, създаване на условия за икономически растеж в съответствие с правителствената програма.
Горанов изтъкна, че растежът на БВП ще е 3,9 на сто на година през прогнозния период - 2018 - 2020 г.,  вътрешното търсене остава основно водещ фактор за ръста на БВП по линия както на потреблението, така и на инвестициите. Финансовият министър каза, че се очаква растежът на крайното потребление към 2020 г. да се забави, заради по-ограниченото нарастване на публичното потребление и ограничаване на положителната динамика на пазара на труда, заради неблагоприятните демографски тенденции.
Нивото на безработица се очаква да се понижи до 6,2 на сто с тенденция в края на периода да достигне да 5,6 на сто. Средногодишната инфлацията през 2018 г. ще е 1,4 на сто, а инфлацията в края на годината ще достигне 1,6 на сто. По-високите стойности ще се дължат на продължаването на поскъпването при потребителските цени на храните и горивата, както и на засилване на базисната инфлацията под влияние на по-високото вътрешно търсене. Средногодишното повишение на хармонизирания индекс на потребителските цени се очаква да се ускори до 1,7 на сто през 2019 г. и 1,8 на сто през 2020 г. при допускане за по-високи международни цени на петрола и на енергийните суровини и нарастване на вътрешното търсене, каза министър Горанов и допълни, че инфлацията ще остане в "здравословните" нива между нула и два процента. Горанов изтъкна също, че ще има постепенен спад на съотношението на държавния дълг към БВП като през 2020 г. то да достигне около 20 на сто.
Сред основите приоритети в бюджетните разходи за следващата година Горанов изтъкна тези в подкрепа на качеството на работната сила и в частност увеличението на възнаграждението на педагогическия персонал. При разходите за отбрана има увеличение, свързано с необходимостта от комплектоване на въоръжените сили при запазването на акцента за програмата за модернизация на въоръжените сили. Нарастват разходите и за социална политика, като е предвиден значителен ръст на разходите по бюджета на социалното министерството.

С внесения  в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) проект на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 г. се предлага запазване на режима на изплащане на болнични във вида, в който е сега - работодателите да плащат 70 на сто от осигурителния доход през първите три дни, а от четвъртия НОИ по 80 процента. Това каза социалният министър Бисер Петков  при представянето на проекта на С внесения в НСТС проект на бюджет на Държавното обществено осигуряване  за 2018 годинабюджет по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Отпаднало е предложението работодателите да плащат през първите три дни само 50 процента от дневната надница.
Бисер Петков заяви при представянето на бюджета, че се наблюдава значително намаляване на зависимостта на бюджета на ДОО от държавния бюджет, като делът на финансирането от държавния бюджет за следващата година пада на ниво около 40 процента, а доскоро нивата бяха около 50 на сто. Според него това е симптом на финансово оздравяване на системата на държавното обществено осигуряване.
Министърът посочи, че в проекта се забелязва значителен ръст на приходите от осигурителни вноски, който спрямо бюджетът на ДОО за тази година е 16,1 на сто -  902 милиона лева. Това по думите на Петков се дължи на повишението на осигурителната вноска с един процент, на ръста на средния осигурителен доход и на увеличението на  осигурените.
Планираният ръст на разходите по бюджета на ДОО е 691 млн. и 800 хиляди лева, т.е разходите нарастват по-малко отколкото ръстът на приходите, каза Бисер Петков. По думите му ръстът на разходите се дължи основно на по-високите разходи за пенсии - 500 млн. повече, както и на по-високите разходи за краткосрочно обезщетение за безработица.
Бисер Петков припомни, че е предвидено преизчисляване на пенсиите от 1 юли 2018 г. с 3,8 на сто по механизма за повишаване на тежестта  на година осигурителен стаж в пенсионната формула. В проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване има текст, който гарантира, че нарастването за всички пенсии ще бъде в размер на 3,8 на сто.
В резултат на съотношението на приходната и разходната част, се наблюдава значително подобряване на системата на Държавното обществено осигуряване, изразяващо се в абсолютно и относително намаление на дефицита, каза министър Петков. Планираният размер на недостига от средства, който се покрива със субсидия от държавния бюджет за следващата година е 4 млрд. 186 милиона и 300 хиляди лева.
Проектът на бюджет на ДОО предвижда увеличаване на размера на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с един процент - 19, 8 на сто за родените преди 1 януари 1960 година, при съотношение 11.02 за сметка на работодателя и 8.78 за сметка на работника и 14, 8 на сто за родените след 31 декември 1959 година, съответно при съотношение 8.22/6.58.
Предвижда се административно увеличение на минималните осигурителни прагове с 3,9 на сто. Увеличението заедно с планираното увеличение на минималната работна заплата с 10.9 на сто, ще доведат до средно увеличение на минималните осигурителни прагове през 2018 г. с 6,8 на сто.
Минималната работна заплата се увеличава от 460 лева на 510 лева. Определя се минимален месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се от 510 лева. Увеличава се минималният осигурителен доход на земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 300 на 480 лева. Запазва се размерът на максималния осигурителен доход на 2600 лева. За 2018 година не се правят вноски за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите". Повишават се изискуемите възраст и осигурителен стаж за всички категории труд. От 1 януари 2018 година процентът на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула се увеличава от 1,126 на 1,169. От 1 юли пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември на предходната година не се осъвременяват, а се преизчисляват с новия процент за всяка година осигурителен стаж - 1,169. Таванът на пенсиите остава 910 лева.
Увеличава се минималният дневен размер на обезщетението за безработица от 7,20 лева на 9 лева и се определя максимален размер 74.29 лева. Увеличава се обезщетението за отглеждане на малко дете от една до двегодишна възраст от 340 лева на 380 лева.

Докато в Националния съвет за тристранно сътрудничество обсъждаха бюджета, работници от цялата страната протестираха пред Министерски съвет.


Тагове: НСТС, бюджет 2018
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg