EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

НСПС "Огнеборец": Спрете с обидите!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НСПС "Огнеборец": Спрете с обидите!

mail14:05 | 12.12.2016прегледи 879 коментарикоментари 0


Разбираме мъката на хората и изказваме съпричастност към  близките на загиналите и пострадалите при тежкия железопътен инцидент в с. Хитрино.  Въпреки трагедията обаче, не можем да позволим в обществото да се насажда омраза към нашата професия, като се тиражира невярна информация, относно действията на пожарникарите и спасителите при ликвидиране на произшествието.
Това се казва в декларация на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ по повод трагедията в шуменското село.

Според огнеборците времето на възникване на инцидента не съвпада с времето за получаване на сигнала в службите за спешно реагиране. Инцидентът е възникнал в 05:37ч., а първият сигнал в Оперативния център на Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението в град Шумен  е получен в 05:42ч. и първите автомобили заминават за произшествието в 05:43 ч.

Пристигането на първите екипи е станало в рамките на 16-17 минути, което е нормално  предвид разстоянието, но това не означава, че следващите екипи идващи от други, още по-отдалечени, градове, ще пристигнат по същото време, имайки предвид, че пристигат от съседни области. Реално екипи на мястото на произшествието са пристигали в рамките на 30-40 и дори повече минути след получаването на сигнала. Всеки може да прецени, че в напрегната обстановка, при загуба на близък, затрупан под развалините, никой не си гледа часовника и за всеки намиращ се на мястото на инцидента, времето „минава много по-бавно“ от нормалното, коментират от „Огнеборец“. Според тях първите два пожарни автомобила, пристигайки на местопроизшествието, нямат физическа възможност да помогнат едновременно на всички в десетките засегнати сгради.

„Основната им задача е  преценка на обстановката и вземане на правилни решения за недопускане следващи експлозии на другите цистерни. Това може да е повлияло върху оценката от страна на някои граждани, че пожарникарите са отказали да издирват затрупани хора. Какво би се случило, ако те започнат веднага спасителни действия и в последващ момент започнат да избухват останалите цистерни!?! Тогава в какво щяхме да ги обвиняваме!?!“, коментират спасителите.

Те допълват, че водата в пожарните автомобили е в ограничено количество, а в началният момент е необходимо да се подава с максимален дебит, което води до изчерпването й ѝ в рамките на 3-4-5 минути и след това трябва да се заредят на възможно най – близкият водоизточник. Твърдението за пожарни автомобили без вода е абсурдно!
Твърдението, че „половината пожарникари“ са били пияни, и са се отнасяли грубо към гражданите  ще го оставим без коментар. Твърде обидно е за да бъде коментирано, допълват хората, които спасяват живот.

„Огнеборец“ поздравява участвалите в спасителната акция колеги от ГДПБЗН - МВР, също така и екипите на полицията, спешната помощ, БЧК и всички останали служби и граждани, отзовали се в помощ на хората пострадали при инцидента.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1969