EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

НСОРБ защитава новия данък за колите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НСОРБ защитава новия данък за колите

mail10:10 | 14.11.2018прегледи 931 коментарикоментари 0


Управителният съвет на Националното сдружение на общините /НСОРБ/ поиска среща с президента Радев, за да представи мотивите за необходимите промените в данъка за автомобилите. Това стана ясно по време на заседание на УС на Сдружението. По думите на председателя му и кмет на община Велико Търново Даниел Панов тази тема е силно манипулирана. Той поясни, че още през 2015 г. Общото събрание на НСОРБ гласува концепция на изцяло нов Закона за местни данъци и такси. С добрата комуникация с правителството в последните години успяхме да променим някои неща в закона, като едно от тях беше за данъка на автомобилите, каза Панов. Той допълни, че това е една от мерките, които ЕС прилага най-вече за чистотата на въздуха.

По време на заседанието бяха дадени примери, онагледяващи промените. Председателят на УС на НСОРБ съобщи, че лек автомобил Фолксваген Голф 2, произведен 1993 г. до сега е плащал годишен данък от 25,90 лв. С промените за този автомобил ще се дължи 39,20 лв, което е с 13,30 лв. повече или 1,11 лв. месечно. За сравнение за Порше Кайен 2003 г. до сега е плащано 30 лв. (регистриран като товарен автомобил, тип „баничарка“). Сега ще плаща 420 лв. или 390 лв. повече, защото некоректно е регистрирано и така е заобиколен закона.

Коректните собственици на такива Поршета, които са ги регистрирали като пътни превозни средства ще имат намаление в данъка – защото до сега са плащали по 525 лв., сега ще плащат 420 лв. (Евро 4), допълни Даниел Панов. За да се стигне до тези промени, в НСОРБ сме търсили становища от всички български общини, подчерта Даниел Панов.

Промените са одобрени, като те са най-вече в екологичния компонент на данъка и остарялата база на превозните средства. Във връзка с наложеното президентско вето, Димитър Николов, кмет на община Бургас и член на УС на НСОРБ направи предложение становищата на сдружението, касаещи законови промени, предварително да бъдат изпращани на Президента, за да има ползотворна комуникация между институциите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg