EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НСИ: Спад в търговията на дребно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НСИ: Спад в търговията на дребно

mail16:00 | 06.07.2012прегледи 489 коментарикоментари 0


Оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" е намалял с 0,3% през май спрямо преходния месец по съпоставими цени, съобщава НСИ. Календарно уточнените предварителни данни на института показват още, че търговията на дребно е с 1,8% под равнището за същия месец от предходната година.
Оборотът през май спрямо предходния месец намалява в почти всички икономически дейности. Намалението е най-голямо в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1,6 на сто, а най-малко - в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 0,1 на сто. Увеличение на оборота се наблюдава в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1,5 на сто. През май оборотът бележи ръст спрямо същия месец на 2011 г. в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, по телефона или в интернет - с 11,4 на сто, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 3,8 на сто, в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 2,2 на сто, и в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1,9 на сто.
Спад на оборота е регистриран в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 18 на сто, в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 10 на сто, в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 5,7 на сто, и в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 2,6 на сто.
НСИ отчита също така, че строителната продукция през май е намаляла с 0,3% в сравнение със същия месец миналата година, изчислено по календарно уточнените предварителни данни на института. Индексът на продукцията в сектора "Строителство" през май, изчислен въз основа на сезонно уточнени данни, остава на равнището от предходния месец. Индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно уточнени данни, запазва равнището си от предходния месец, като продукцията от гражданското/инженерното строителство се увеличава с 0,3 на сто, докато при сградното строителство няма промяна в сравнение с април. На годишна база намалението на строителната продукция през май се определя предимно от отрицателния темп при сградното строителство, където спадът е с 8,2 на сто, изчислен от календарно уточнени данни, докато при гражданското/инженерното строителство е регистрирано увеличение от 4,4 на сто.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg