EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НСИ изчислява БВП с нова методика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НСИ изчислява БВП с нова методика

mail16:45 | 07.10.2010прегледи 2190 коментарикоментари 0


НСИ вече ще изчислява БВП по нова методика, по която, съобразено с европейските регламенти, към БВП на страната се прибавя и БВП, произведен от неформалната икономика. Това каза пред депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси Мариана Коцева, председател на НСИ, предаде БТА.
Решението за ревизията е взето още през 2008 г. и експертите на НСИ още оттогава правят изчисленията. Европейският регламент ни задължава да изчисляваме и неформалната икономика в БВП, каза Коцева. По данни на НСИ през последните години неформалната икономика е около 10-12 процента от БВП, или ако БВП е 60 млрд. лв., то неформалната икономика е в размер на 6 млрд. лв., даде пример Коцева. Тази сума се прибавя към БВП на страната, обясни председателят на НСИ. Коцева каза в отговор на журналистически въпрос, че този процент "сива икономика" е съпоставим с процента на сивата икономика в останалите европейски страни.
Неформалната икономика включва куфарна търговия, бакшиши и недекларирани касови приходи, посочи Коцева. Данните на НСИ за около 10 процента дял на произведеното от сивата икономика, бяха оповестени на конференция през септември, където бяха дадени и данни за сивата икономика по оценки на обществени организации, припомни пред журналисти Коцева. Тя каза, че данните се различават заради това, че НСИ отчита стоките и услугите, които се генерират от неформалната икономика, докато други организации отчитат колко са заетите в сивия сектор и работят без трудови договори и т.н, обясни още Коцева.
Ревизията в методиката за изчисляване на БВП включва още и отчитане на приноса на финансовите предприятия. Досега техният продукт е бил изчисляван от 2002 г. насам, а сега НСИ се връща в изчисленията си за приноса на финансовите предприятия към БВП до 1995 г., за да има база за сравнение. Променя се и начинът на отчитане на дължимите данъци, обясни още Коцева. Докато досега са давани данни само за дължимите данъци, то сега НСИ, съвместно с НАП, е изчислил вече и какъв е размерът на внесените данъци по видови данъци и по тримесечия. 
За пръв път НСИ е започнал да публикува и данни за ръста на БВП на тримесечие спрямо предходно тримесечие, информира Коцева депутатите. Доста време бяхме критикувани, че НСИ не дава данни за растежа на едно тримесечие спрямо предходното, а само на годишна база, каза Коцева. За да се направи това е необходимо да се направи сезонно изглаждане, а досега НСИ не е имал такава методология, обясни председателят на НСИ. Коцева уточни, че винаги през второто и третото тримесечие БВП е по-голям и ако не се махне ефектът "сезонност", ръстът няма да е реален. Сега НСИ изчислява това по методология, приета от ЕС.
Също според методология на ЕС НСИ прави съпоставка на БВП с цени от 2000 г., като за следваща базова година ще се приеме 2005, след това 2010 , 2015 и т.н.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg