EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

НС ратифицира Конвенция за МРЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС ратифицира Конвенция за МРЗ

mail12:07 | 24.01.2018прегледи 10173 коментарикоментари 0


Парламентът ратифицира Конвенция номер 131 на Международната организация на труда /МОТ/ за определяне на минималната работна заплата, приета на 22 юни 1970 г. в Женева.
 В доклада на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика се посочва, че конвенцията изисква отделните страни да отчитат, доколкото това е възможно за националната практика, две групи фактори, които оказват влияние върху размера на минималната работна заплата. Първата група са потребностите на работниците и техните семейства, като се вземат предвид общото равнище на заплатите в страната, разходите за живот, придобивки, обезпечаващи социална сигурност, и относителният жизнен стандарт на други социални групи. Втората група фактори са икономическите, включително изискванията за икономическо развитие, нивата на производителност и желанието за постигане и поддържане на високо равнище на заетост.
    Чрез ратифицирането на конвенцията се гарантира балансиране и предвидимост в ръста на минималната работна заплата. По силата на конвенцията промяната ще се прави на базата на редица важни социално-икономически критерии, като инфлация, производителност на труда, заетост, динамика на брутния вътрешен продукт /БВП/ и др.
    При отчитане на националните условия и потребности всяка страна, член на МОТ, ратифицирала конвенцията, може да възприеме различни форми за определяне на минималната работна заплата за страната, включително и чрез нормативен акт на правителството. Процедурите за определянето и изменението на минималната работна заплата задължително трябва да предвиждат изчерпателни консултации със заинтересованите представителни организации на работниците и служителите, и на работодателите.
    В социалната комисия е получен протокол от заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, заедно със становищата на работодателските и синдикалните организации. Допълнително са постъпили становища на АИКБ и КНСБ.
    Независимо от направените бележки всички становища подкрепят предложената ратификация на конвенцията, се посочва в доклада на комисията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905