EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

НС разреши малки казани до 1000 л

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС разреши малки казани до 1000 л

mail11:15 | 27.07.2016прегледи 790 коментарикоментари 0


Парламентът разреши малките казани за варене на ракия да са с вместимост до 1000 л, вместо досегашните до 500 л . Корекцията на първо четене е в Закона за акцизите и данъчните складове и е предложена поотделно от Патриотичния фронт и от Реформаторския блок.
Депутатите разгледаха общо четири законопроекта за поправки и приеха с голямо мнозинство този на Менда Стоянова/ГЕРБ/, Валери Симеонов/ПФ/, Петър Славов/РБ/, отхвърлиха общия на Емил Димитров/ПФ/ и Стефан Кенов/БДЦ-НС/.
В законопроектите на Патриотите и Реформаторите, освен увеличаване вместимостта на съдовете в специализираните малки обекти за дестилиране, се отменят разпоредбите, според които марките казани могат да варят ракия само от 1 юли до 31 декември на годината, а в останалото време, за да работата, е нужно да уведомят писмено Агенция "Митници" в 14- дневен срок преди извършване на дейността.
Отхвърленият законопроект на Емил Димитров и Стефан Кенов предвиждаше всяко домакинство да има право да произвежда в домашни условия до 30 л ракия годишно от грозде и плодове собствено производство за лично потребление, без да дължи акциз.
С проекта на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова се възлага на кметовете на общините, в които се намират съответните обекти за дестилиране на етилов алкохол, да контролират дейността им. Агенция "Митници" запазва контролните си функции по отношение незаконното производство на етилов алкохол от лица без регистрация.
Предлага се да се прецизира определението за "специализиран малък обект за дестилиране" като се добави, че в него се произвежда не повече от 10 хектолитра чист алкохол на година, което е в съответствие с европейското законодателство.
С цел намаляване на незаконното производство на етилов алкохол, дестилати и спиртни напитки се предлага да се създаде регистрационен режим за лицата, които внасят на територията на страната, произвеждат, продават, предоставят или предлагат съоръжения и/или оборудване за производство на етилов алкохол, дестилати и спиртни напитки. В промените е записано още регистърът да е публичен и да се води в Министерство на икономиката. Въвежда се и задължение на регистрираните лица да подават данни в Министерство на икономиката за лицата, на които са продадени или предоставени съоръжения и/или оборудване за производство на етилов алкохол, дестилати и спиртни напитки.
Методи Андреев от ГЕРБ, който гласува против проекта на колежката си Менда Стоянова, обясни, че, според него, има разминаване между целта на вносителя да се увеличат приходите на общините и интересите на малките производители, които, по думите му, ще бъдат заличени като такива с промените.
От БСП се усъмниха доколко кметовете ще могат да контролират дейността на малките казани и да събират акциз. Но трябва да се даде възможност на тези обекти да работят добре, а за да стане това, трябва да се върне старата възможност за обем до 1000 л на съд, обясни Георги Търновалийски.
АБВ не харесва предложенията на ГЕРБ, защото, по думите на Иван Иванов, в тях има рестриктивни мерки, които ограничават правото на производителя./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg