EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

НС прие промени в данъчните закони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС прие промени в данъчните закони

mail18:50 | 19.10.2016прегледи 2726 коментарикоментари 0


Парламентът прие на първо четене промените в данъчните закони. Измененията предвиждат увеличение на акциза на цигарите от 1 януари 2017 г., възможност за подаване на годишна данъчна декларация от наследниците на починали лица и намаляване на безкасовите плащания от 10 000 на 5 000 лева. Предлага се също годишната данъчна декларация на физически лица да се подава само по електронен път за доходите, придобити след 1 януари 2017 г.
Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се променят и още шест закона - Законът за данък върху добавената стойност, Законът за корпоративното подоходно облагане, Законът за данъците върху доходите на физическите лица, Законът за местните данъци и такси, Законът за счетоводството и в Законът за ограничаване на плащанията в брой.
Срещу този подход възразиха от "БСП лява България", като посочиха, че отново промените в данъчните закони са пакетирани в един. Социалистите отбелязаха, че измененията трябва да стават по реда на закона за нормативните актове.
Петър Славов от Реформаторския блок апелира да не се приема данък "покойник" и постави въпроса как наследниците на починали лица, упражняващи свободна професия, ще знаят какви доходи са получили близките им, за да ги декларират.
Колегата му Мартин Димитров възрази срещу ограничаването на безкасовите плащания и предвидената промяна данъчните декларации да се подават само по електронен път. За да си купиш кола на село, трябва и продавачът и купувачът да си направят банкова сметка, посочи той. По думите му 5000 лева е твърде ниска сметка за България. Според него промените са наивно лобиране в полза на банките.
Готови ли сте хората на село да подават декларации по електронен път, попита още Мартин Димитров. По думите му такава готовност дори от 2018 г. няма да има. Той отбеляза, че хората ще трябва да си платят на фирми, за да подадат данъчна декларация.

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за акциза и данъчните складове, увеличаващ специфичния акциз на цигарите от 70 на 101 лв. за 1000 къса.  Едновременно с това пропорционалният акциз поетапно ще се изменя, за да достигне минималните нива на облагане за ЕС до 1 януари 2018 г. През 2017 г. е предвидено пропорционалният акциз да бъде 27 % от продажната цената за 2017 г., а за 2018 г. 28 %. С цел намаляване на административната тежест при лицензирането и при регистрационните режими е предложено от административните задължения на лицата да отпадне предоставянето пред митническата администрация на удостоверения за наличие или за липса на данъчни задължения и на задължения за осигурителни вноски. Информацията ще се получава по служебен ред от Националната агенция за приходите.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg