EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НС прие Бюджет 2022 на първо четене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС прие Бюджет 2022 на първо четене

mail21:05 | 10.02.2022прегледи 905 коментарикоментари 0


Парламентът прие на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2022 г. със 129 гласа "за", 99 "против" и без въздържали се.
Срещу проектобюджета гласуваха от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Дебатите продължиха над седем часа.
Министърът на финансите Асен Василев определи бюджета като "инвестиционен" и "доста социален". Той посочи, че е заложено двойно увеличаване на капиталовите инвестиции до 5,8 процента от БВП, значително увеличение на средствата в образование, здравеопазване, култура и спорт, и програма, която да осигури социална солидарност. Василев каза, че дългът, който взимат тази година, е малко по-нисък от дълга, който беше предвиден в бюджета миналата година, а разходите са увеличени значително.
Проектобюджетът за 2022 г. предвижда ръст на БВП от 4,8 процента, дефицитът по консолидираната фискална програма е 4,1 процента с включени ковид мерки и 2,5 на сто от БВП без тях. Разчетено е увеличение на размера на минималната работна заплата от 1 април т.г. от 650 на 710 лв. Отделени са 13,2 млн. лв. за издръжката на децата в детските ясли, с оглед пълното освобождаване на родителите от заплащане на такси, считано от 1 април т.г.
С цел смекчаване на икономическите последици от внезапно настъпилата нестабилност на цените на електрическата енергия и природния газ са заделени средства за подпомагане на бизнеса в размер на 931,5 млн. лв.
В отрицателен вот Александър Иванов (ГЕРБ-СДС) коментира, че бюджетът не е реформистки, а илюзионистки. "Подклаждахте илюзията, че докато се харчат 10 млрд. лева по не най-функционален начин, има пари за всичко, за инвестиции, за вдигане на доходите, обаче, абракадабра, парите не ги намерихме", коментира той. В момента наляхте бензин в инфлационния пожар, допълни Иванов.
Колегата му Христо Гаджев го определи като "бюджет на прикритието" на провала на служебните правителства на президента Румен Радев в инвестиционните проекти. "Това е бюджет на илюзиите, който ще се разпадне като къща от карти, а вие продължавайте да си играете с детски колички, явно това можете", коментира той.
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че е гласувал "против" Бюджет 2022, защото той няма да реши основните проблеми на хората и бизнеса като обедняването и загуба на конкурентоспособност, а ще увеличи инфлацията, дълга и проблемите пред бизнеса. По думите му, съставянето на бюджета и неговото изпълнение продължава да е "по герберски, непрозрачно, по модела на джипката". Имаме вече официален документ за лъжите на промяната - Бюджет 2022, коментира той.
За съжаление, допускате от тази трибуна да бъдат изказвани лъжи без никакви санкции за тези, които лъжат, коментира в отговор Николай Ангов ("Продължаваме Промяната").
Депутатите съкратиха срока за предложения по проектобюджета на пет дни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg