EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

НС прегласува Закона за земята заради офшорки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС прегласува Закона за земята заради офшорки

mail15:30 | 24.04.2015прегледи 1792 коментарикоментари 0


С пет месеца се удължава срокът, след който ще се прилагат имуществени санкции спрямо офшорки, които притежават земеделски земи у нас в нарушение на действащия Закон за собствеността и ползването на земеделските земи. Това реши парламентът с гласуваните в едно заседание на първо и на второ четене промени в нормативния документ, предложени от Румен Христов /Реформаторски блок/. Срокът изтича на 1 май, а след гласуването - на 1 октомври.
Удължаването се налагало заради невъзможността големите компании да продадат притежаваните от тях земеделски земи до 1 май, след което следва да бъдат глобявани с крупни суми. В същото време 1 октомври е краят на текущата и началото на новата стопанска година, което ще позволи на тези дружества да планират своята работа, мотивира се вносителят.
В момента не могат да придобиват и да притежават право на собственост върху земеделски земи търговски дружества, в които съдружниците или акционерите са пряко или косвено фирми, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, както и акционерни дружества, които са издали акции на приносител. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че се търси законодателно решение, което да уреди въпроса поне за публичните дружества.
Ако за една година тези компании, които трябва да спазят закона, не са го направили, как с още няколко месеца ще ги накараме, попита Светла Бъчварова от левицата. По думите й българска земя на практика се придобива от компании, нямащи нищо общо със земеделието, а целта е тя да се препродаде след известно време. Преди гласуването по искане на Патриотичния фронт имаше поименна проверка на кворума в залата.
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 900