EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

НС отхвърли вето на Радев

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС отхвърли вето на Радев

mail12:36 | 24.07.2019прегледи 592 коментарикоментари 0


Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г., с които се въвежда финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци.
Депутатите приеха отново измененията със 129 гласа "за", 84 "против" и 1 "въздържал се". В подкрепа на промените гласуваха от ГЕРБ, ДПС, "Воля" и деветима депутати от "Обединени патриоти". "Против" бяха от "БСП за България" и 11 народни представители от "Обединени патриоти", а 1 независим депутат се въздържа.
В мотивите на държавния глава се посочва, че промените уронват конституционните устои на българската демокрация, а партиите стават зависими от бизнеса, който ще финансира тяхното съществуване.
От "БСП за България" подкрепиха ветото на държавния глава, защото, според тях, с измененията се узаконява корупцията. От ВМРО се обявиха не толкова "за" ветото, колкото "против" закона и смяната на системата за финансиране на политическите партии.
От ГЕРБ отхвърлиха ветото, защото смятат, че един лев на глас не е достатъчна субсидия и партиите трябва да имат възможност да се финансират от частни дарители по прозрачен начин. От ДПС също подкрепиха измененията и изразиха несъгласие с по-голямата част от мотивите на президента.
Сега една строителна фирма може да реши да дари на ГЕРБ един блок или цял комплекс, защото е спечелила обществена поръчка за милиони евро, коментира Филип Попов от левицата. И на моралистите на г-н Борисов и на вашата етична комисия ще остане само да раздадат ключовете на апартаментите и да направят график за ползването на асансьора, добави той.
Тома Биков /ГЕРБ/ коментира, че президентът не налага вето върху текста за 1 лев субсидия и по този начин казва, че това е достатъчно финансиране за партиите. Ние ще отхвърлим ветото, защото твърдим, че един лев на глас не е достатъчна субсидия и партиите трябва да имат възможност да се финансират от частни дарители по прозрачен начин, а не нелегално и незаконно, посочи той. Крум Зарков го репликира, че в мотивите няма нито ред за размера на партийната субсидия от 1 лев.
Йордан Цонев /ДПС/ коментира, че нищо от това, което са приели, не е противоконституционно, и посочи, че политическият екип на президента трябва да се отнася по-сериозно към Конституцията. Това, че в дарението през юридически лица се съдържа опасност те да оказват влияние върху политиката на партиите, е факт, който никой от нас не отрича. По-добре държавна субсидия в достатъчен размер, а не в размер, който предложи някакво шоу, коментира той и отново заяви, че ДПС са готови на дебат за публично финансиране на партиите.
В отговор Крум Зарков посочи, че от екипа на президента не твърдят, че е противоконституционно, иначе биха се обърнали към Конституционния съд.
Искрен Веселинов /"Обединени патриоти"/ коментира, че три са отличителните характеристики както на ветото, така и на закона - популизъм, повърхностност и липса на устойчиво решение. Ние от ВМРО сме против смяната на системата за финансиране на политическите партии, посочи той. Тази система е единствено изгодна за ДПС и за част от олигархията в България, която може да създаде политически проекти и да си ги финансира легално, каза той и посочи, че, както при футболните отбори, след политическата партия може да пише името на спонсора. Трудно ми е да кажа, че ще бъдем за ветото, но със сигурност ще бъдем против закона, добави Веселинов.
Менда Стоянова /ГЕРБ/ коментира, че държавният глава атакува финансирането на политическите партии от юридически лица и еднолични търговци, но не казва при субсидия от 1 лев как ще се запази политическият плурализъм. Основният гарант на това, че няма да има корупция, е публичността на тези дарения, която законът гарантира, посочи тя.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3820