EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

НС отхвърли вето на президента за АПК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС отхвърли вето на президента за АПК

mail18:55 | 13.09.2018прегледи 488 коментарикоментари 0


Мнозинството в Народното събрание отхвърли днес ветото на президента върху разпоредби в Административнопроцесуалния кодекс и повторно гласува промените в закона.

Ветото на държавния глава беше подкрепено само от БСП. Социалистите обявиха, че ще сезират Конституционния съд.

Държавният глава изрази несъгласие с 16 от разпоредбите в закона, отнасящи се до правилата за подсъдността, въвеждането на възможност за провеждането на закрити съдебни заседания, увеличените такси в касационното производство и премахването на касационната инстанция в редица специални закони.

При обсъждането на ветото заместник-председателят на „БСП за България“ Крум Зарков подкрепи мотивите на президента и заяви:

„Когато повишаваш със стотици пъти една такса от днес за утре, това вече е проблем. Когато го заковаваш със закон, така че това да остане вписано тук и никой гражданин да не може да го атакува пред съда - това е проблем“, каза Зарков.

От „Обединени патриоти“ оспориха твърденията на БСП. В защита на законодателните промени и против ветото се обявиха и от ДПС.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид коментира: „Никой обаче не прави сметката на бай Пенчо от Сини вир, община Каолиново, област Шумен, който вече вместо да идва до София и да харчи 500 лева, за да води делото си в София, сега ще изхарчи 3,50 лева за автобус до град Шумен и там ще си води делото. Никой не говори за тези спестени средства. Всеки говори за тези 65 лева разлика. Това становище на Асоциацията на парковете и всички тези организации, които се базираха и говориха само по това становище, на четвъртия час от заседанието на правната комисия ме накара да се замисля ветото на Тома Белев ли обсъждаме или на президента на Република България. Основно над 90 процента това бяха представители на станалия известен „зелен октопод“, които генерират огромни приходи от проекти и от грандове. Те говорят, че няма откъде да намерят 370 лева да платят такса за касационно обжалване“.

След отхвърленото вето лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ ще сезира Конституционния съд.

БНР

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg