EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

НС отстрани Жаблянов от поста му

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС отстрани Жаблянов от поста му

mail11:25 | 21.02.2018прегледи 8780 коментарикоментари 0


Парламентът прие искането на ГЕРБ за оставка на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента. Предложението бе прието с 110 гласа „за“ и 71 „против“. Така Валери Жаблянов е предсрочно освободен от поста, защото над половината от народните представители в зала гласуваха „за“. Само ПГ на БСП гласува „против“, а депутатите от ДПС не участваха в гласуването.

Предложението на БСП гласуването да отпадне от дневния ред беше отхвърлено с 92 гласа „за“, 89 „против“ и 12 „въздържал се“. Секретарят на ПГ на БСП Филип Попов заяви, че искането за оставка противоречи на правилника на парламента и на Конституцията. Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски изтъкна: „Крайно време е комунистическият цинизъм да слезе от трибуната на Народното събрание“. „Усещате ли как след като БСП напуснаха зала въздухът стана много чист“, попита той. Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки коментира: „Не искам да си представя какво щеше да ми се случи, ако аз бях направил това, което направи Валери Жаблянов. При обявено едноминутно мълчание за жертвите на терора, да излезеш и да крещиш от трибуната“. „Категорични сме, че позицията „за“ оставката е точната и ще подкрепим това искане“, заяви той.

ПГ на ГЕРБ внесе искането си в деловодството вчера с 81 подписа, при необходими 80 по правилник. Искането за оставка с подписите си са подкрепили и депутати от ПГ на „Обединени патриоти“. Като мотив за искането на оставката от ГЕРБ изтъкват изказванията на Валери Жаблянов срещу Договора за добросъседство с Македония; възпрепятстване на реда в пленарна зала на 1 февруари при отдаването на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим; твърдението му в декларацията на БСП против провеждането на „Луковмарш“, че Народният съд е „едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие“./агенция „Фокус“

Хронологията

На 15 февруари от ГЕРБ призоваха Валери Жаблянов да си подаде оставката. Според тях Валери Жаблянов е автор на фразата - „Народният съд“ е „необходимо и неизбежно правосъдие“ в декларацията на БСП против „Луковмарш“. Съюзът на репресираните от комунистическия режим също настоя за публично извинение и оставката на Валери Жаблянов. Самият той заяви, че няма причина и мотиви да си подаде оставката. По думите му би било голяма изненада, ако колегите му от БСП поискат да се оттегли или извини. По-късно на брифинг от централата на БСП зам.-председателят на партията Кирил Добрев заяви, че БСП не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка на Валери Жаблянов, но се извинява на репресираните през комунистическия режим. Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъкна, че искането за оставката на Жаблянов не е аргументирано. Тя поясни, че ако той бъде отстранен от зам.-председателското място БСП най-вероятно няма да предложи друг кандидат.

Темата влезе в дневния ред на парламента след като на 13 февруари БСП се обърна към премиера Бойко Борисов по повод планираното провеждане на „Луковмарш” на 17 февруари. Според опозицията силите, които се стараят да реабилитират фашизма днес, прикриват факта, че по решение на Великите сили се провеждат трибунали за съдене на виновниците за въвличане на държавите на страната на Хитлер. „Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. Правят се, че не разбират и не помнят, че през войната България бе победена и Мирният договор я наказва именно като страна-съюзник на Хитлер“, изтъкнаха от БСП. В отговор на следващия ден от парламентарната трибуна от ГЕРБ обявиха, че премиерът и партията никога и по никакъв начин не са се солидаризирали с „Луковмарш“. Зам.-външният министър Георг Георгиев призова политиците да не спекулират с „Луковмарш“ за съмнителни и временни дивиденти.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg