EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НС одобри модела "Москов"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС одобри модела "Москов"

mail13:00 | 19.03.2015прегледи 768 коментарикоментари 0


Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), внесени от здравното министерство. Поправките "Москов" минаха със 100 гласа "за" и 42 "против", като бяха подкрепени от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и АБВ, а "против" гласуваха от БСП и ДПС. "Атака" не участва в гласуването.

С промените се предвижда да започне поетапно повишаване на размера на осигурителния доход, върху който държавата ще внася здравноосигурителни вноски за лицата във временна неработоспособност поради болест, бременност и раждане, в отпуск за отглеждане на малко дете. Като част от мерките за подобряване събираемостта на здравноосигурителните приходи и повишаване на приходната част на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, освен увеличаването на вноските от държавата, се предлага и въвеждане на допълнителни мерки за "повишаване отговорността на гражданите да участват с личния си принос в солидарния модел". Промените предвиждат лицата с прекъснати осигурителни права да ги възстановяват след заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски.

Една от най-спорните промени е заложеното увеличение на състава на Надзорния съвет на НЗОК с двама представители на държавата. Според Москов и кабинета с това ще се създадат условия за оптимално изпълнение на неговите задължения, предвид увеличаването на функциите му. "Основните дейности на органите на управление на НЗОК са свързани с разходване на публични ресурси, поради което е целесъобразно държавата да се ангажира с повече отговорности в управлението на НЗОК. Това е така, тъй като разходите на НЗОК като част от разходите за функция "Здравеопазване" по консолидираната фискална програма се определят съобразно общите правила за бюджетна консолидация, което е ангажимент на държавата", пише в мотивите на законопроекта. От опозицията обаче считат, че това на практика означава одържавяване на касата и прави излишно самото и съществуване.

От началото на 2016 година, тези, които се осигуряват сами, ще имат шестмесечен период, в който да заплатят всички здравни вноски, които са пропуснали през последните три години. След изтичането на този период, за да възстановим здравноосигурителните си права, ще трябва да покрием всички вноски, които не сме заплатили от началото на здравноосигурителния модел, обясни в пленарна зала Петър Москов.

При окончателно приемане на промените в този му вид НЗОК ще бъде задължена да извършва проучване на удовлетвореността на пациентите от заплатените от нея здравни услуги. Предвижда се прекратяване на договор с изпълнител на медицинска помощ, при който се констатира системна неудовлетвореност от страна на пациентите, както и прекратяване на договор с изпълнител на медицинска помощ, който системно нарушава изискванията за качество на медицинската помощ, предвидени в националните рамкови договори. Според опозицията проучването на удовлетвореността на пациентите и предвидена възможност за прекратяване на договори на база тези проучвания граничи с популизма.

Промените на здравното министерство в модела на здравното осигуряване предвиждат връщане на договорното начало при определянето на методиките за остойностяване и заплащане на медицинските дейности, обемите и цените на медицинските дейности, условията и реда за контрол по изпълнението на договорите между НЗОК и изпълнителните на медицинска помощ, както и по отношение на санкциите при неизпълнение на договорите.

Списъкът на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, се предвижда да се утвърждава от Надзорния съвет на НЗОК вместо с наредба на министъра на здравеопазването, предвижда още законопроектът. Министърът ще утвърждава с наредба критериите за включване на заболяванията в списъка, а оперативната дейност ще се извършва от НЗОК.

Поправките "Москов" възстановяват арбитражните комисии, които ще разглеждат становищата на проверените лица – изпълнители на медицинска помощ, в случай на констатирани нарушения на Националния рамков договор. Тези комисии ще се състоят от представители на съответната районна здравноосигурителна каса, на съответните районни колегии на съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина, както и на съответните регионални колегии на съсловните организации на магистър-фармацевтите и на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, и от представител на регионалната здравна инспекция.

С мотивите си от министерството на Москов посочват още, че с промените се създава правна регламентация за извършване на съвместни проверки за спазване на правилата за добра медицинска и фармацевтична практика. Те ще се осъществяват от РЗОК, Изпълнителна агенция "Медицински одит", регионалните здравни инспекции и съсловните организации на лекарите, на лекарите по дентална медицина и т.н. по предварителен ежегоден план, утвърден съвместно от НЗОК, Изпълнителна агенция "Медицински одит", съответните регионални здравни инспекции и съсловните организации. При констатиране на нарушения ще се налагат санкции от органа, на когото със закон са възложени съответните контролни правомощия.

След гласуването лидерът на БСП Михаил Миков обяви, че от 1999 година средствата за здравеопазване са се увеличили с над 1000%. "С това гласуване ръкопляскате за това гражданите, освен вноски, да плащат допълнително. Ръкопляскате гражданите да чакат администрацията да решава дали те са болни. Ръкоплякате още веднъж да делим хората на такива, които имат възможност да се лекуват и такива, които няма да се лекуват и ще умират. Това да се нарича здравна реформа е цинизъм. Това са промени, които задълбочават разликите в достъпа до здравеопазване според имущественото състояние", категоричен бе Миков.

Според неговия колега от БСП Валери Жаблянов промените на Москов задълбочават дефектите в реформата на същата партия, от която идва той. Според Жаблянов днес сините се явяват се на поправителен, защото преди години са създали така уредба, която е довела до необходимостта от реформа днес. "Има ли моралното право тази партия да се заема за втори път с този въпрос? Няма", настоя Жаблянов. Продължавате същата философия и задълбочавате ефектите, правейки така, че самата система да дискриминира гражданите, обвини той управляващите и подчерта, че този тип дискриминация е абсолютно неприемлив и нарушава принципите на конституцията за всеобща достъпност до здравеопазване. /БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg