EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НС одобри кабинета "Борисов" 3 + коментари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС одобри кабинета "Борисов" 3 + коментари

mail06:55 | 05.05.2017прегледи 5156 коментарикоментари 0


Народното събрание гласува и одобри за премиер лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Гласуваха 233 народни представители, като 133 бяха "За", а 100 се обявиха против, нямаше въздържали се. След това депутатите приеха и състава и структурата на правителството. Новият министър-председател и министри положиха клетва.

В Министерски съвет се състоя церемонията по предаването на властта. Вижте видеото, публикувано от новия премиер във Фейсбук.

По-рано Борисов връчи на президента Румен Радев документ за успешно изпълнен мандат за съставяне на правителство. В него той предложи следния състав на Министерския съвет:

Министър-председател - Бойко Борисов

Вицепремиери - Томислав Дончев, Екатерина Захариева, Красимир Каракачанов, Валери Симеонов                        

Министър на финансите - Владислав Горанов

Министър на външните работи - Екатерина Захариева

Министър на българското председателство на ЕС - Лиляна Павлова

Министър на вътрешните работи - Валентин Радев

Министър на отбраната - Красимир Каракачанов

Министър на правосъдието - Цецка Цачева

Министър на здравеопазването - Николай Петров

Министър на труда и социалната политика - Бисер Петков

Министър на околната среда и водите - Нено Димов

Министър на регионалното развитие - Николай Нанков

Министър на енергетиката - Теменужка Петкова

Министър на икономиката - Емил Караниколов

Министър на земеделието - Румен Порожанов

Министър на транспорта - Ивайло Московски

Министър на образованието - Красимир Вълчев

Министър на културата - Боил Банов

Министър на спорта - Красен Кралев

Министър на туризма - Николина Ангелкова

Коментари

Кабинетът е добре балансиран с едно изключение и това е Валери Симеонов. Това е лъжицата катран в кацата с меда, каза пред БНТ социологът Юлий Павлов.  Той изглежда по-агресивен от всички европейски националисти. Екатерина Захариева има опит като министър на правосъдието - няма основания да се съмняваме в нея, тя ще има един успешен мандат. Ново лице пък е Каракачанов и трябва да подчертаем, че той е един от приемливите националисти - той се яви като обединителна фигура на президентските избори, събра повече гласове, коментира Павлов. Здравеопазването е ключова област, защото българите трябваше да изтърпят експериментите на Москов, и не е ясно дали нещата се оправиха, разчитаме много на проф Петров. Борисов има опит, но той има проблем с упражняването на властта. Борисов получава шанс да се направят реформите за по-добро бъдеще, каза още Павлов. Очертава се дълго управление на ГЕРБ, коментира Павлов. 

Не бих казал, че има изненади. Основната промяна е, че има нов коалиционен партньор -сега патриотите са голямата промяна, каза социологът Кънчо Стойчев.

Едно от нещата, което най-много ме изненада, бе Нено Димов - с екологията. Това каза пред Би Ти Ви социологът Андрей Райчев и допълни: "Димов поне не е чиновник.""Като цяло - има интересен баланс - 50 на 50. Бивши министри и 9 нови, 4 от които от нова партия, която е на власт. Новите са интересни лица. ГЕРБ е на път да си попълни портфейла с нови силни играчи. Решението за министъра на културата - добри са отзивите. Вежди Рашидов след два мандата бе претоварен от негативи. Изказвам моите уважения към него - справи се с една тежка ситуация. Има едно решение - Екатерина Захариева. Това е интересно решение и жест към умните и красивите. Умните и красивите и техните спонсори тя ще ги обедини. Поздравявам Борисов за този хитър ход. Цецка Цачева ще ходи в посолствата и ще обяснява, че съдебната реформа е направена", заяви Андрей Райчев. "Поздравявам с този ход Борисов", добави социологът.

Според Харизанов изненада има в сектор „Образование”, където той е очаквал министерският пост да бъде зает от ярка политическа фигура. Очаквах да е Милена Дамянова, призна той.По думите му обаче бъдещият министър познава прекрасно сектора.За избора Лиляна Павлова да поеме българското председателство на ЕС Харизанов коментира, че е изключително важно там да има оперативен човек, който умее да работи с хора и да спазва срокове. След тази задача Павлова може да се завърне в регионалното министерство, предположи Харизанов.Той не вижда конфликтни точки в новия кабинет и се надява правителството да е устойчиво. Според него е важна обществената подкрепа за непопулярните реформи и да има нетърпимост към хората, които не се справят.

Сравнително малко са отявлените активисти на ГЕРБ в това правителство. Това посочи в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" на БНР политологът Димитър Димитров: Активистите са отстъпили местата си на хора или с експертен опит, или с много дълъг опит в администрацията. Няколко от имената всъщност са били заместници на тези, които са отпаднали от списъка. Не очаквам на първо време да има напрежение, свързано с изпълнителната власт. Хората, които са номинирани за министри, са с много опит и едва ли в началото ще допуснат грешки на неопитността или грешки, произтичащи от това, че не могат да съобразят задълженията си. Могат по-късно да възникнат проблеми, свързани с това, че все пак има министър, който ще се грижи за председателството на Съвета на ЕС 2018. Този предмет ще се изчерпа и евентуално догодина ще настъпят някакви размествания. В подписаното коалиционно споразумение има специална клауза, че от номинираните министри и високи постове в държавната администрация може да бъде оттеглено доверието и това е много важно. Там има една специална клауза, която определя следния ред – когато някоя от страните в коалиционното партньорство оттегли политическото си доверие от свой номиниран участник в изпълнителната власт, то той ще бъде заменен с номинация от същата политическа сила.

Този кабинет е най-малкото общо кратно от предходните два кабинета на Борисов, защото ще се налага да прибягва и до образа си от първия кабинет, и до този от втория кабинет. Това заяви в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Анастас Стефанов от Изследователски център "Тренд": Ние знаем, че Бойко Борисов е най-добрият в българския политически живот в сменянето на образи според конюнктурата, която му се налага. Изненадата в това правителство се корени в това, че налице е една доста сериозна демонстрация на опит за колаборация между ГЕРБ и Патриотите, защото хора като Нено Димов са анализатори и политици, които се ползват с един социално-консервативен профил, който спокойно може да бъдат един мост между двата партньори, тоест да се поддържат връзките, които така или иначе не се поддържаха в предходния кабинет. Там имаше много лоша симбиоза, много лоша колаборация между двата партньори. Струва ми се, че с такива назначения се гони по-скоро не реализацията на дадена квота, а по-скоро колаборация между двата основни партньора и ежедневна поддръжка на комуникацията, защото комуникацията е най-съществената, но и най-подценявана част за успеха на една коалиционна формула.

Изненада е и постът на Лиляна Павлова, добави още Стафанов: Повечето хора мислеха, че няма кой друг да поеме регионалното министерство, тъй като Павлова е опитна и е една от ключовите политически фигури на партия ГЕРБ, тоест имаме някакъв опит за своеобразен ребрандинг и снижаване на политическото присъствие от ГЕРБ. Търси се експертното начало и своеобразно подновяване на кадровия състав в изпълнителната власт. Вече от 8 години ГЕРБ е партията на властта. Това няма как да не предизвика налагането на нови фигури.

Прави ми впечатление, че в този кабинет има голяма доза приемственост и някои симптоматични промени. Това коментира доц. Андрей Бунджулов:В това има и плюсове, и минуси, но ядрото на екипа е съставено от познати имена. Те ще носят и позитивите, и негативите на тази своя познатост. Прави ми впечатление и симптоматичното присъствие на Патриотите в структурата на този кабинет. Вижте тези вицепремиери по икономическата и демографската политика, сигурността и отбраната. То почти не останаха ресори. Това е възлагане на някакви декоративни функции, за да споделят отговорността. Ако се погледне цялостно структурата на кабинета, ще се види, че под тези вицепремиери има хора, лоялни на ГЕРБ. Това са едни подводни камъни, защото Каракачанов и Симеонов ще искат да не изпълняват само декоративни функции, като ги знаем колко са амбициозни.

 

-------------------

Българските националисти влизат в новото правителство на страната. С това заглавие  агенция Франс прес съобщава за огласените днес имена на министрите в кабинета "Борисов 3". Обединените патриоти афишират проевропейска и пронатовска линия и смекчиха риториката си срещу ромското и турското малцинство, като наред с това остават твърдо против приема на мигранти, отбелязва Франс прес.

Агенция Ройтерс посочва, че националистите, които за първи път ще участват пряко в управлението на България, значително са смекчили тона, което се очаква да уталожи безпокойството в Европейския съюз, изправен пред нарастваща подкрепа за крайнодесния популизъм. Агенцията съобщава, че Обединените патриоти ще имат двама вицепремиери - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, който ще е и министър на отбраната . От тяхната квота ще има и още двама министри - Нено Димов на околната среда и Емил Караниколов на икономиката. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg