EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НС одобри войски на НАТО у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС одобри войски на НАТО у нас

mail12:00 | 09.04.2015прегледи 1132 коментарикоментари 0


Народното събрание ратифицира споразумението за разполагане на свързочен батальон на НАТО на територията на страната. Комуникационно-информационната система (КИС) или т.нар. модул на НАТО ще бъде изградена в Горна Малина. Разполагането на свързочен батальон на НАТО у нас бе подкрепено от 120 народни представители, 21 гласуваха против, а 5 се въздържаха. Срещу предложението гласуваха всичките 11 депутати от "Атака" и още 10 от БСП. Веднага след първото гласуване по ускорена процедура се проведе и задължителното второ гласуване от Народното събрание, като предложението отново бе подкрепено от мнозинството със сходен резултат. Дебатите по тази ратификация започнаха още вчера със скандал между Волен Сидеров и представители на Патриотичния фронт. От "Атака" категорично възразиха срещу разполагането на този батальон, като според Сидеров той ще бъде използван в бъдеще за координация на военни действия на територията на Украйна.

Вчера правителството одобри разполагането на Щабен елемент за интегриране сили на НАТО (NATO Force Integration Unit - NFIU) на територията на  България, което да се реализира по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NATO Security Investment Program, NSIP).

Предвижда се елементът да бъде за командване и управление на батальонно ниво, който да провежда подготовката на придадените му формирования, да подготвя и поддържа съоръжения и оборудване за отговор на военно-политическа криза. Основна задача на NFIU на територията на страната ще бъде при ескалиране на обстановката да осигури своевременното въвеждане и прегрупиране на войски и сили на Алианса. Като част от структурата на силите на НАТО, личният състав на NFIU ще бъде многонационален, осигуряван на ротационен принцип. Финансирането на проектите ще бъде в рамките на средствата по Плана за действие за готовност, като ще се следват процедурите за неотложни изисквания по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността.

С одобрение на решението България ще бъде в състояние да изпълни поетите военни ангажименти, произтичащи от пълноправното членство на страната в НАТО, с което ще бъдат повишени оперативните способности за гарантиране на националната сигурност и интегриране към колективната отбрана. /МС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg