EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

НС одобри 1.2 млрд.лв. заем заради ФГВБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС одобри 1.2 млрд.лв. заем заради ФГВБ

mail06:52 | 10.06.2016прегледи 1232 коментарикоментари 0


Парламентът ратифицира гаранционното споразумение за заем за Фонда за гарантиране на влоговете между България и Европейската банка за възстановяване и развитие. В съответствие с предвиденото в Закона за държавния бюджет, държавногарантираният заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) към Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВ) ще бъде в размер на 300 млн. евро. Целта на заема е попълване на резервите във фонда и оптимизиране на структурата му за финансиране. В споразумението е предвидено част от финансовия ресурс по заема да бъде използван за частично или цялостно погасяване на друг заем, който е предоставен на Фонда от държавата през 2014 година. След ратифицирането на двете споразумения на стойност по 300 млн. евро, с Европейската и Международната банка за възстановяване и развитие, общият размер на заема е 1 млрд. и 200 млн. лева.

Заемът, който ще влезе във ФГВБ е превантивно действие, което на българския данъкоплатец няма да струва нищо. Това е едно добро решение, което ще даде възможност финансовата система да бъде укрепена. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в парламента по време на дебатите за гаранционно споразумение между България и международната и европейската банка за възстановяване и развитие. Ако имахме работещи механизми в законодателството, когато се случи КТБ нямаше да водим този разговор сега. "Спекулацията, че 2022 и 2025 година Българския бюджет ще трябва да връща нещо, е невярна. Говорим за банкова гаранция, която няма нищо общо с държавен дълг." Горанов посочи, че размерът на двете гаранции, които българската държава ще издаде е под лимита, гласуван от парламента със Закона за държавния бюджет за 2016г. „Държавната гаранция, която в момента се предлага да бъде издадена, покрива риска Българската банкова система да не е в състояние, чрез отчисления към Фонда за гарантиране на влоговете, да изпълни функциите си по гарантиране на обезпечените депозити на българските вложители.", добави той.

Независимо от дефицита от 1.8 млрд. лева и оптимизма на финансовия министър, решението за новия дълг не е неочаквано и не е чак толкова голяма изненада, защото стрес- тестовете на банките предварително не могат да гарантират тяхната стабилност и че някои от тях не са на „мъртво червено“. Това мнение изрази в предаването „12+3“ икономистът проф. Боян Дуранкев.

Към 31 май 2016 г. във Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ) има малко над 457 млн. лева. и на него не му е необходимо дофинансиране. Това става ясно от писмения отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на депутата от Реформаторския блок Петър Славов, относно възможността за пренасочване на върнатите от Първа инвестиционна банка (ПИБ) 1.2 млрд. лева ликвидна подкрепа към фонда. Министърът на финансите е категоричен, че ФГВБ не се нуждае от допълнително финансиране. Владислав Горанов припомня, че правителството е предоставило заем от 2 млрд. лева на фонда, с които да бъдат изплатени гарантираните влогове в КТБ. Към април 2016 година от тази сума са усвоени 1.677 млрд. лева. В писмения си отговор Горанов уточнява, че през февруари тази година ФГВБ е сключил две заемни споразумения за по 300 млн. евро с Международната банка за възстановяване и развитие(МБВР) и с Европейската банка за възстановяване и развитие(ЕБВР). Правителството поиска НС да одобри държавната гаранция по тези заеми, нещо, което направиха депутатите на заседанието си в четвъртък.

 


Тагове: заем, НС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4071