EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

НС днес без кворум

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС днес без кворум

mail09:52 | 05.06.2015прегледи 1383 коментарикоментари 0


НС не успя да събере кворум и днес няма да има заседание на парламента. По програма трябваше да продължат разискванията върху промените в Закона за здравното осигуряване, с които се предвижда разделяне на пакета от дейности, финансирани от Здравната каса, на основен и допълнителен.

Промените в здравното осигуряване са едни от основните в здравната реформа на министър Петър Москов. Те обаче са остро оспорвани от БСП и ДПС, които прогнозират, че с промените ще се стигне до по-скъпо здравеопазване и ощетяване на гражданите, особено на тези, които съвестно си плащат здравните вноски. Опозицията атакува и факта, че все още не е ясно какво ще включват двата пакета и колко отделянето и на допълнителен пакет ще оскъпи здравната услуга. От министерството на здравеопазването са категорични, че целта е изсветляване на допълнителния пакет, за да се прекрати порочната практика за плащане на пари "под масата".

Две спекулации: първо, че ще има хора, които ще трябва да плащат – няма такова нещо. Целта на допълнителния пакет е изсветляване на парите, които в момента вървят под масата и се дават като кеш. Кеш плащане между пациент и болнично заведение или лекар няма да има. Със сформирането на основния пакет правителството предлага следния договор: за социално значимите заболявания здравната ни осигуровка ще бъде единственият ангажимент, който трябва да имаме. Нещата ще бъдат остойностени кадрово и функционално, и апаратурно обезпечени така, че българските граждани, независимо от това дали са богати или бедни, няма да доплащат и за тях ще има осигурено оптимално лечение за това, каза още вчера в пленарната зала здравният министър Петър Москов.

Преди това депутатите ще гласуват на първо четене промените в Закона за горите. Те предвиждат механизми, които да спомогнат за осъществяването на по-ефективен контрол и ограничаване на незаконната сеч. С промените се въвежда задължително планиране на всички горски територии, с изключение на тези, предоставени за нуждите на националната сигурност и отбраната, независимо от размера на имотите и от това чия собственост са те. По този начин дейности ще могат да се извършват единствено при наличието на влязъл в сила горскостопански план или програма, изготвен от съответния собственик./БНР


Тагове: ЗЗО, промени, НС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg