EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НС възложи преговори с Hyundai Engineering & Construction

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС възложи преговори с Hyundai Engineering & Construction

mail14:30 | 23.02.2024прегледи 4145 коментарикоментари 0


"Днес Народното събрание (НС) взе едно изключително важно решение да започнат преговори с „Хюндай“ да бъде строител на бъдещите блокове 7 и 8 на АЕЦ „Козлодуй“. Ключовото в това решение не е толкова името на компанията, колкото това, че НС дефинира определени изисквания към преговарящите от българска страна в този процес", заяви на брифинг в парламента председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ-СДС), който е съвносител на приетото днес решение.  

Едно от най-важните изисквания на НС, заложени в решението, е да ни бъде предложена фиксирана цена, за да знаем точно колко ще платим, посочи той. Второ изискване е първият блок, който ще се яви блок 7 в АЕЦ „Козлодуй“, да бъде построен в рамките на 60 месеца, а вторият блок – блок 8, да бъде построен в рамките на 54 месеца, добави Добрев.  

Третото изискване е, че искаме поне 30% от бюджета и дейностите по този проект да бъдат възложени на български фирми изпълнители, заяви още депутатът от ГЕРБ-СДС. Държавата, която първа построи блокове по тази технология, ще може да се възползва впоследствие от  изграждането на такива ядрени блокове в останалата част от Европа, смята той.

Единствено "Хюндай" беше компанията, която е съгласна да отговори и на трите изисквания, които ние поставяме и вярваме, че в партньорство между българската страна - "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности", "Хюндай" и "Уестингхаус" като доставчик на технология, ние ще изградим първи AP1000 в Европа, заяви Делян Добрев.

Ако всичко е в срок и по план, 2035 г. трябва да заработи седми блок, а 2037 г. трябва да заработи осми блок, посочи той.  

Изключително некоректно беше от страна на нашите колеги от "Продължаваме промяната"(ДБ) и "Демократична България" (ДБ), че в продължение на седмици се опитваха да саботират този процес, коментира Делян Добрев. "Радваме се, че дори само с един глас днешното решение беше прието от Народното събрание", добави той.

Председателят на Комисията по околната среда и водите в НС Станислав Анастасов (ДПС), който е съвносител на приетото днес решение, коментира, че основно Борисов и Пеевски движат евроатлантическите проекти в България, както и този проект. Тази базова мощност ще генерира евтин и сигурен ток 24 часа в денонощието, отбеляза той.

Анастасов посочи, че представител на ПП-ДБ открито е лобирал за китайски фирми и уточни, че човекът се казва Свилен Спасов. Да не говорим, че определени политически фигури се опитваха да упражняват натиск да бъдат удължавани срокове, така че китайците да могат да подават още и още документи, добави той.  

В отговор на въпрос Делян Добрев уточни, че Свилен Спасов е член на борда на директорите на "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности", лично номиниран от Кирил Петков, съпредседател на парламентарната група на ПП-ДБ.  

До 15 април "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" и "Хюндай" трябва да проведат преговори по конкретните клаузи на договора, който ще сключат впоследствие трите страни – "АЕЦ Козлодуй Нови мощности", доставчика на технологията "Уестингхаус" и "Хюндай", ако изпълни всички наши условия, обясни Добрев. Той посочи, че към средата на следващата година трябва да се вземе окончателно инвестиционно решение по този проект, едва след като бъде осигурено финансирането за него./БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg