EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НР: Лукойл държи акцизните складове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НР: Лукойл държи акцизните складове

mail07:10 | 05.04.2017прегледи 1303 коментарикоментари 0


92% от капацитета на акцизните складове за бензин и 82% за дизела в България са на Лукойл, написа Трайчо Трайков в профила си във Фейсбук.  Това е информацията, която в Нова република получихме от МФ, след като съдът ги задължи да го направят, отбелязва още той и допълва. Този почти монопол води до картела, който КЗК първо видя, а после каза, че няма. Това е причината България да има от най-скъпите горива в ЕС (преди данъци), за които българските граждани и бизнес надплащат всяка година между стотици милиони и два милиарда лева. Ще търсим съдействие от ЕК, след като българските институции са неспособни да ни защитят, за разлика от съседна Румъния, където законът се прилага. Глобата за компаниите-нарушители може да бъде 10% от годишния оборот или 600 млн лв. Настояваме правителството да се намеси и да използва правата си, дадени му от Закона за защита на конкуренцията.

„Лукойл“ е монополист на акцизните складове и това е причината за високите цени на бензина и дизела у нас. Това заяви Радан Кънев на извънредна пресконференция на „Нова република“. Поводът е предоставената им от финансовото министерство информация след спечелено съдебно дело.

„Този документ, който издействахме с десетки парламентарни питания в крайна сметка по съдебен ред, показва, че има монопол на пазара на данъчните складове за горива в България, че високите цени на горивата, които се плащат в България, се дължат само на едно нещо – на закрилян от държавата монопол на „Лукойл“ с 80 процента на пазара на дизел и 90 процента на пазара на складиране на бензин. Това е причината за високите цени”, заяви Кънев.

„Нова република“ настоява КЗК да се самосезира за господстващото положение на „Лукойл“, а чрез своя евродепутат Светослав Малинов партията отправи искане за разследване на монопола от Европейската комисия.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg