EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

НПО срещу Йотингер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НПО срещу Йотингер

mail14:57 | 05.01.2017прегледи 1129 коментарикоментари 0


Няколко европейски неправителствени организации изпратиха днес отворено писмо до Европейския парламент с призив да се противопостави на номинацията на Гюнтер Йотингер за еврокомисар за човешките ресурси. Причината са негови полемични изказвания, предаде Франс прес.
"Не мислим, че комисар Йотингер е годен да отговаря за човешките ресурси в Европейската комисия", пишат 10 организации, сред които "Трансперънси интернешънъл" и "Оксфам". Те се аргументират, че той няколко пъти е "правил расистки, сексистки и хомофобски изказвания". Гюнтер Йотингер не вдъхва достатъчно доверие по отношение на етичното и прозрачно поведение, подчертават авторите на отвореното писмо. Те призовават ЕП да се противопостави на назначаването му за еврокомисар за човешките ресурси, като подчертават, че човекът, който заема този пост, "трябва да служи за пример".
Германецът, който в момента отговаря за цифровата икономика и общество, е на път да поеме ресорите бюджет и човешките ресурси, отбелязва Франс прес.
Агенцията припомня, че Йотингер предизвика полемика в Германия и си навлече критики в Китай с изявления за китайците, прозвучали расистки. Освен това показа отрицателно отношение към хомосексуалните бракове, които скоро щели да бъдат наложени на германците. Впоследствие той се извини за думите си.
В средата на ноември обаче Йотингер отново бе засипан с критики, след като стана ясно, че е пътувал с частния самолет на германския бизнесмен Клаус Манголд, който е смятан за близък до Русия. Той не е уведомил за това Европейската комисия, въпреки че е бил длъжен според правилата на ЕС за прозрачност.
Комисията обаче застана зад Йотингер, като заяви, че няма конфликт на интереси.
В понеделник германецът ще бъде изслушан в комисията на ЕП за бюджета. Тя няма да гласува номинацията на Йотингер, но ще изпрати до председателя на Европейския парламент писмо с оценката си.
Предвижда се Йотингер да поеме ресора на българката Кристалина Георгиева, която подаде оставка, за да заеме пост в Световната банка, припомня Франс прес. Георгиева бе и заместник-председател на ЕК.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4125