EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Нормалните" електрически крушки изчезват

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Нормалните" електрически крушки изчезват

mail19:30 | 31.08.2009прегледи 833 коментарикоментари 0


От 1 септември "нормалните" електрически крушки започват да изчезват от Европейския съюз и до 2013 ще  да бъдат заменени от енергоспестяващи, заявиха днес експерти в Европейската комисия.
Според разчетите тази мярка, която ще се прилага във всички  страни на Европейския съюз, ще спестява годишно на всяко домакинство от 25 до 50 евро /в зависимост от размера му/, а на икономиката на съюза - еквивалента на електрическото потребление на 11 милиона домакинства или 5 милиарда евро, които ще могат да бъдат вложени в европейската икономика.
Мащабната инициатива е част от изпълнението на обявения от Европейската комисия амбициозен план до 2020 г. емисиите на парникови газове в Европейския съюз да бъдат намалени с 20 на сто. Използването на енергоспестяващи лампи ще намали тези емисии с 15 милиона тона годишно, изтъкнаха експертите.
Замяната на "нормалните" електрически лампи започва от утре, когато от пазара в Европейския съюз започват да се изтеглят лампите с мощност 100 вата. Постепенно до края на 2012 г. ще бъдат изтеглени и лампите с по-малка мощност.
Досега използваните електрически лампи ще бъдат заместени от подобрени с халогенна технология, от флуоресцентни, от лампи най-ново поколение, в които се използват светодиоди.


Тагове: лампи, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg