EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Норилският промишлен район ще строи малка АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Норилският промишлен район ще строи малка АЕЦ

mail16:45 | 21.11.2023прегледи 583 коментарикоментари 0


„Росатом“ и „Норникел“ подписаха споразумение за сътрудничество за изграждане на АЕЦ с малка мощност за снабдяване на най-северния в Русия Норилски промишлен район.

Компаниите ще проучат възможните варианти, ще определят приоритетната площадка за разполагането на нови атомни мощности, необходимата инфраструктура и ще разгледат оптималния модел за реализирането на проекта.

 „Норникел“ и Норилският промишлен район се развиват и до 2030 година ще ни трябва повече електроенергия. Решението може да бъде атомна електроцентрала - безопасен източник на енергия с минимално въздействие върху околната среда.

Сътрудничеството с „Росатом“ ще позволи на „Норникел“ да получи достъп до съвременни енергийни технологии, а на корпорацията – да развива атомни централи с малка мощност в отдалечени региони на Русия“, заяви президентът на „Норникел“ Владимир Потанин.

 „Планираме да проучим нуждите на Норилския промишлен район и да изберем най-подходящия начин за енергоснабдяването му. С приоритет може да бъде разглеждана идеята за АЕЦ с малка мощност на базата на най-новата реакторна инсталация РИТМ-400.

Нашите проекти с малка мощност предлагат надежден източник на електроенергия с дългосрочни прогнозируеми цени за потребителите. Освен това атомната енергия може да даде своя значителен принос в борбата с изменението на климата, тъй като не отделя СО₂  в процеса на генериране на енергия, което е важно за северните територии на страната“, отбеляза генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg