EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Норвежкият фонд инвестира в UK петролна група

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Норвежкият фонд инвестира в UK петролна група

mail16:31 | 30.11.2018прегледи 1092 коментарикоментари 0


Норвежкият суверенен фонд, който е най-големият в света, отново ще може да инвестира в британската петролна група Кейрн енерджи (Cairn Energy) и американската Космос енерджи (Kosmos Energy). Те бяха изключени от списъка с потенциални капиталовложения заради дейността им в Западна Сахара.

Норвежкият фонд, който към днешна дата е на стойност близо 1 трилион долара, се освободи от активите в тези две компании през 2016 година с мотива за "рискове от изключително тежко нарушаване на основните етични норми", информира АФП.

Двете компании бяха обвинени, че водят проучвателни дейности по крайбрежието на Западна Сахара по поръчение на мароканските власти.

Западна Сахара, която е почти пустинна територия, продължава територията на Мароко в южна посока. От 1975 Мароко и Фронтът Полисарио, движение, борещо се за независимост и подкрепяно от Алжир, водят спор за суверенитета на Западна Сахара, припомня АФП.

Норвежката централна банка, която е натоварена да управлява суверенния фонд на страната, обяви в комюнике, че отменя изключването на Кейрн енерджи и Космос енерджи от списъка с компаниите, в които той не може да инвестира заради допускани тежки нарушения на човешките права, заради това, че произвеждат ядрени или "изключително нехуманни" оръжия, или работят в производството на въглища и на тютюневи изделия. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg