EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Норвежкият суверенен фонд загуби над $33 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Норвежкият суверенен фонд загуби над $33 млрд.

mail17:35 | 26.10.2023прегледи 476 коментарикоментари 0


Норвежкият суверенен фонд отчете загуби в размер на общо 374 милиарда норвежки крони (33,54 милиарда долара) през третото тримесечие на годината, съобщи Ройтерс.

Негативният финансов резултат се дължи на сериозния спад в пазарната стойност на редица акции и облигации, които са част от инвестиционния портфейл на фонда. 

По отношение на въоръжения конфликт между Израел и палестинската радикална групировка "Хамас", Норвежкият суверенен фонд информира, че израелските му активи възлизат на 0,1 на сто от целия му инвестиционен портфейл. Към 6 октомври, в навечерието на ескалацията на конфликта, те са били на стойност от 20,4 милиарда норвежки крони (1,83 милиарда долара).

Глобалният правителствен пенсионен фонд (Government Pension Fund Global), както е официалното наименование на финансовата институция, притежава активи за над 1,4 трилион долара. Той е най-големият инвестиционен фонд в света. В него постъпват основните приходи от норвежките находища на петрол и природен газ, които са най-големите в Западна Европа. 

В името на бъдещите поколения в Норвегия фондът инвестира финансови средства в акции на компании, в облигации, недвижими имоти и проекти за енергия от възобновяеми източници в чужбина, отбелязва Ройтерс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg