EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Норвежка инвестиция на БГ мобилен пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Норвежка инвестиция на БГ мобилен пазар

mail06:45 | 09.05.2013прегледи 5143 коментарикоментари 0


Ива Стойкова

Дългосрочен играч, без резки движения и промени в началото, но готовност за инвестиции и развитие на мрежата и услугите - така бе описан новият собственик на Globul от директора за Европа на Telenor Group Кйел-Мортен Йонсен. На 26 април норвежката компания подписа споразумение с ОТЕ за придобиване на Globul и Germanos за 717 млн. евро. Така на българския пазар навлезе водещ мобилен оператор, заемащ 9-та позиция в света със 147 млн. абонати. Telenor се очаква да започне дейност на българския пазар през третото тримесечие на 2013 г., тъй като придобиването на Globul подлежи на съответните одобрения за сливане на Европейския съюз. Когато процедурата приключи, Telenor ще разполага с 15.7 млн. абонати в Европа. Припомняме, че другите кандидати за Globul бяха "Тюрк телеком" и "Дойче телеком", като в последния момент от надпреварата се отказа друг турски кандидат - "Тюрксел".
Планове за развитие
zoom_sssС Globul, Telenor планира да се съсредоточи върху качеството на мрежата и потенциала на мобилния пренос на данни и интернет-базираните услуги. „След като установим контрол на управлението на компанията, ще съсредоточим усилията си върху по-нататъшното развитие и модернизация на мрежата. Ние също така внимателно ще наблюдаваме и изслушваме нуждите на нашите клиенти на българския пазар и ще оптимизираме предложенията си за тях“, каза Кйел-Мортен Йонсен. Той посочи, че намеренията на компанията са да бъде добър търговски, а не политически играч в България.
Добре планирана сделка
От дълги години Globul е вторият по големина оператор на разпределения между три компании български пазар, с 4,5 млн. клиенти и пазарен дял от 36%. Присъства на българския пазар от 2001 г. През 2012 г. Globul и Germanos България имат постъпления от 378 млн. евро и печалба преди данъци, такси и амортизация в размер на 135 млн. евро. Ето как Telenor вижда българския мобилен пазар и потенциала му за растеж:
zoom_sss
Придобиването на Globul е естествено продължение на дейността на Telenor в региона - компанията вече присъства в Унгария, Сърбия и Черна гора, където заема водещи позиции. Telenor Group оперира на 11 пазара в Европа. Telenor държи мажоритарни дялове в GSM оператори в Дания, Унгария, Черна гора, Тайланд, Малайзия, Бангладеш, Индия и Пакистан.
zoom_ssszoom_sss
Коя е Telenor Group?
Компанията е основана през 1855 г. Държавният монополист тогава носи името Telegrafverket и предоставя телеграфни услуги. Първата телефонна услуга в Норвегия започва да се предлага през 1878 г. Името е променено на Televerket през 1969 г. Телекомът навлиза на пазара за мобилни услуги през 1966 г., като използва технология, предшестваща клетъчните формати, а цифровата GSM мрежа въвежда през 1993 г. Тя е частично раздържавена през 2000 г., като 22.3% от акциите й са пуснати на фондовата борса в Осло и на NASDAQ в Ню Йорк. До 2006 г. норвежкото правителство свива своето участие в телекома до 53%. Telenor са едни от основателите на мобилното крило на гръцкия телеком - Cosmote, но през 2004 г. се изтегля, продавайки акциите си.
Telenor присъства и на руския пазар чрез дяловете си във VimpelCom.
 


Тагове: Telenor, Globul, България
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg