EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Норвегия проучва полезни изкопаеми под морското дъно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Норвегия проучва полезни изкопаеми под морското дъно

mail17:35 | 08.12.2023прегледи 621 коментарикоментари 0


Норвежкото правителство на малцинството и две опозиционни партии в страната постигнаха споразумение да бъде разрешено провеждането на проучвания за находища на полезни изкопаеми под морското и океанското дъно в региона на Арктика, предаде Ройтерс. 

Договореността е постигната на фона на стремежа на Норвегия да се превърне в първата страна в света, която провежда дълбоководен добив на полезни изкопаеми със стопанско значение. Управляващите в Осло се стремят да гарантират добива на минерали от критично значение и да разкрият нови работни места въпреки противопоставянето от страна на природозащитни организации и на някои държави, посочва Ройтерс.

Норвежкото правителство е променило първоначалното си предложение за провеждането на проучвания за наличието на полезни изкопаеми под морското и океанското дъно. Новият проект, който ще бъде подложен на гласуване от парламента на Норвегия на 4 януари 2024 г., предвижда изготвянето на по-строги оценки за въздействието върху околната среда при евентуалния добив на полезни изкопаеми.

Благодарение на своите огромни залежи на природен газ и петрол Норвегия се превърна в една от най-богатите страни в света. Тя същевременно зае водещо място в глобалната надпревара за добив на метална руда от находища, които се намират под морското и океанското дъно, отбелязва Ройтерс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg