EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Норвегия наградена като основен газов доставчик

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Норвегия наградена като основен газов доставчик

mail13:40 | 22.03.2023прегледи 765 коментарикоментари 0


Норвежката държавна енергийна компания "Екуинор" (Equinor) ще се включи като доставчик на природен газ в инициативата на ЕС за общи поръчки за закупуването на синьо гориво, като целта е да бъдат сключени повече дългосрочни договори, обеща председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

"Радваме се, че "Екуинор" ще се включи в инициативата като доставчик (на природен газ - бел. ред.)", заяви пред журналисти тя по време на посещението си на платформа за добив на газ в Северно море.

Страните от ЕС и Украйна планират съвместни покупки на синьо гориво в опит да си гарантират по-сигурни енергийни доставки, отбелязва Ройтерс. Очаква се първите договори да бъде сключени през идното лято.

Компанията "Екуинор", която се превърна в най-големият доставчик на природен газ в Европа след намаляването на доставките от руския държавен концерн "Газпром", обяви че "винаги е била отворена за сключване на двустранни договори за продажба на природен газ и все още е готова да го направи".

Норвегия ще поддържа доставките на синьо гориво на сегашното им ниво "през следващите четири или пет години", обеща днес норвежкият министър-председател Юнас Гар Стьоре, цитиран от Франс прес. Той посрещна Урсула фон дер Лайен и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг на плаващата платформа "Трол Ей" (Troll A)  за добив на газ в Северно море край бреговете на Норвегия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg