EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Норвегия изнася опасна риба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Норвегия изнася опасна риба

mail14:30 | 25.04.2013прегледи 1105 коментарикоментари 0


Руската санитарна служба (Росселхознадзор) от 3 май въвежда временни ограничения върху вноса в Русия на риба от норвежкото предприятие Tobo Fisk AS поради откриване на забранени и вредни вещества в партида черен дроб от охладена треска .
Освен това в близко време Русия може едностранно да признае за невалиден меморандума с Норвегия относно безопасността на внасяната рибена продукция, каза ръководителят на Росселхознадзор Сергей Данкверт. Според него, ако в течение на една седмица Норвегия не предостави конкретни идеи за излизане от създалото се положение, ще се стигне до пълна забрана върху вноса на охладена норвежка риба и ще се внася само замразена.
Директорът на московския клон на Норвежкия комитет по въпросите на износа на риба Ян Ейрик Йонсен коментира в интервю за "Гласът на Русия":
-Норвежкият комитет по въпросите на износа на риба не е участвал в преговорите между Росселхознадзор и Норвежката агенция по безопасност на продоволствието (Matttisynet). Росселзохнадзор и Matttisynet са длъжни да намерят изход от създалото се положение. Тъй като Норвежкият комитет по въпросите на износа на риба не участва в диалога, ние не можем да коментираме заявлението на руската страна.
На въпроса – ще стигне ли една седмица за премахване на всички нарушения? – той отговори следното:
- Трудно е да се каже, колко ще трае всичко това. Но се надяваме, че специалистите от Росселзохнадзор и Matttisynet ще изяснят положението.

В течение на последните седмици при лабораторен анализ на две търговски партиди охладена норвежка пъстърва са открити различни бактерии. Освен това, Росселзохнадзор съобщава за увеличаване количеството нарушения при оформяне на съпровождащата документация за изпращаната за Русия продукция: рибата идва в опаковка без етикети, на които да се сочи съответната информация за производителя. От началото на годината санитарната служба на Русия е разкрила 51 такива случаи на нарушения.

 


Тагове: риба, Норвегия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg