EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Норвегия: 50% от колите електро или хибридни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Норвегия: 50% от колите електро или хибридни

mail11:31 | 05.01.2018прегледи 9105 коментарикоментари 0


Електро или хибридни са повече от половината от новите коли, продадени в Норвегия миналата година, сочи официална информация, с което се потвърждава водещата роля на скандинавската страна в налагането на транспорт с минимално отделяне на въглеродни емисии.

С нулеви емисии на въглерод, главно изцяло електрически, както и известен брой автомобили, задвижвани с водород, представляват 20,9% от общите продажби през 2017 г., а хибридните превозни средства са 31,3%, изчисляват от Консултативния съвет за пътния трафик. Това представлява увеличение спрямо предходната година, когато превозните средства с нулеви емисии и хибридните автомобили представляват съответно 15,7% и 24,5% от общите продажби.

Норвегия, най-големият производител на петрол в Западна Европа, си е поставила амбициозната цел да не продава нови автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2025 г.

За разлика от облаганите със сериозни данъци дизелови и бензинови коли, електромобилите се възползват от много щедрата данъчна система, което прави техните покупни цени сравнително конкурентни.

Техните собственици също се ползват с много привилегии като безплатни такси за влизане в градове, пътуване с фериботи, паркиране и презареждане на обществени паркинги, както и с право на шофиране в автобусни ленти. /БГНЕС

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg