EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новото правителство. ГЕРБ & РБ подписаха споразумение

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новото правителство. ГЕРБ & РБ подписаха споразумение

mail07:02 | 07.11.2014прегледи 5189 коментарикоментари 0


/Обновена/

6 - ти ноември

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви имената на новите си министри.

Меглена Кунева става вицепремиер по европейски политики и институционални въпроси.

Румяна Бъчварова ще бъде вицепремиер по коалиционната политика и държавна администрация.

Ивайло Калфин от АБВ става вицепремиер по демографска и социална политика и министър по труда и социалната политика.

Томислав Дончев ще е другият вицепремиер по еврофондове и икономическа политика.

Външният министър Даниел Митов от служебното правителство запазва поста си.

Ивелина Василева ще ръководи МОСВ.

Десислава Танева, МЗХ.

Постът министър на правосъдието остава при служебния министър Христо Иванов.

Николина Ангелкова става министър на туризма.

Новият министър на отбраната ще бъде лидерът на БЗНС Николай Ненчев.

Образователният ресор ще бъде поет от проф. Тодор Танев от Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски ще заеме поста на икономически министър.

Петър Москов от Реформаторския блок ще бъде министър на здравеопазването.

Министър на спорта е Красен Кралев.

Веселин Вучков от ГЕРБ става министър на вътрешните работи.

Министерство на транспорта отива при Ивайло Московски.

Лиляна Павлова отново става министър на регионалното министерство.

Теменужка Петкова става министър на енергетиката.

Владислав Горанов от ГЕРБ става министър на финансите, а Вежди Рашидов отново ще отговаря за Министерството на култура.

Преди това в 15.30 часа в парламента ГЕРБ и Реформаторския блок подписаха коалиционно споразумение за съставяне на правителство. Под споразумението подписите си сложиха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и двамата съпредседатели на реформаторите Меглена Кунева и Радан Кънев. Бойко Борисов, Меглена Кунева, Радан Кънев, Божидар Лукарски и другите представители от РБ си стиснаха ръцете след подписването.

След като ГЕРБ подписа коалиционното споразумение, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза:
Трябва да се намери начин, колкото и да е трудно и да сме различни, колкото и всеки от нас да пази своята идентичност в тази безспорно тежка ситуация, в която три от другите политически партии след първата година сдадоха властта – БСП, ДПС и „Атака“, ние бяхме принудени да търсим всякакъв разумен изход. Искам да благодаря на всички преговорни екипи, които един месец с часове в преговаряха в парламента, с изявления след всяка среща, успяха да подготвят това коалиционно споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок. Всички положихме усилия, направихме необходимите компромиси с едно единствено нещо в главите си – не власт, не постове, а да се опитаме преди нови, предсрочни, поредни избори, да направим правителство. ГЕРБ участва в това правителство с всичко най-добро, което има и се надявам да има дълъг живот правителството, защото и европейското финансиране за държавата ни и инвестициите пряко зависят от това.

Борисов заяви категорично, че условието той да е премиер не е било препъни камък в нито един момент: Решихме, че за да дадем най-доброто, което имаме като партия и да няма никакъв оттенък, че имаме резервен план или резервно изходче от, което да бягаме, ако не върви работата, няма да съществува.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов прочете декларацията за подкрепа на коалицията: Водени от чувството за дълг пред българския народ за осигуряване на политическа стабилност като необходимо условие за решаване на тежките проблеми на обществото и нашата родина коалиция Патриотичен фронт декларираме съгласието си за подкрепа на програмната декларация за формиране на стабилно парламентарно мнозинство в 43-тото Народно събрание, както и правителството с мандата на ГЕРБ, което ще изпълнява съгласуваната програма. Запазваме правото си на различно мнение по някои нестратегически въпроси, решаването, на които ще търсим чрез обсъждане и консенсус в българския парламент.

По-късно се подписва  декларация за управление между ГЕРБ и представители на Патриотичния фронт, с която ще подкрепят новото правителство. След това ГЕРБ подписа декларация с представители на АБВ.

В 16.00 часа представители на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния блок и АБВ посетиха президента Росен Плевнелиев, където ГЕРБ предложи състава на новия кабинет.
 
Президентът Росен Плевнелиев подписа указ, с който предлага на 43-ото Народно събрание да избере Бойко Борисов за министър-председател, след като днес в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 председателят на най-голямата парламентарна група връчи на държавния глава успешно реализиран проучвателен мандат за съставяне на правителство. Указът вече е внесен в деловодството на парламента.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че приветства подписването на ясно коалиционно споразумение, с конкретна програмна декларация. „Свидетели сме на това как политическите лидери днес демонстрират ново ниво на политическа и коалиционна култура в България“, заяви държавният глава.

Президентът посочи, че подписването на коалиционно споразумение и декларация за подкрепа са заявка за по-високо ниво на стабилност, повече прозрачност, национално отговорен подход, ново ниво на политически дебат.

Държавният глава заяви, че в ситуация на вътрешни и външни кризи за страната е необходим именно национално отговорен подход, както и демонстрация на лидерство и отговорност.

Какво се случи през последните 24 часа?

5 октомври. След няколко часа преговори още, текстът на програмната декларация и това да бъде подкрепен от повече от две политически сили, е на лице. Сред изключително тежки преговори, разговори и детайли, тази вечер имаме дозата съгласие, която предполага, че утре сутринта, когато офицалния текст на декларацията бъде публикуван, може да бъде подкрепен от три или четири партии. Това заяви на брифинг Томислав Дончев от ГЕРБ след продължилите над 7 часа преговори в парламента. Коалицията, която се подготвя се състои от ГЕРБ и Реформаторския блок, уточни Дончев. Това, което коментираме в момента, е на база за търсене на по-широка парламентарна подкрепа”, допълни Дончев.

На лице е достатъчно съгласие, както да се сформира правителство, така и то да има своята програма, заяви съпредседателят на ПГ „Реформаторски блок“ Радан Кънев. „Убеден съм, че в настоящето НС това е пътят към най-добрия възможен компромис и най-добрите рамки на управление“, допълни Радан Кънев.

Интересите на България бяха поставени над партийните. Това коментира съпредседателят на „Патриотичният фронт НФСБ – ВМРО” Валери Симеонов. В тази нова за България форма на договаряне дава вече първите си резултати. Ще бъда много по-доволен, ако след една година се поздравим с резултати и в това отношение изразявам оптимизъм, че когато се поставят интересите на България над партийните, резултати ще има”, заяви Валери Симеонов.

По-рано днес президентът връчи мандат за съставяне на правителство на народните представители от ГЕРБ. Мандатът получи Бойко Борисов.
"С указ номер 243 на основание чл. 99 ал 1. възлагам на Бойко Методиев Борисов да състави правителство, обяви Росен Плевнелиев.

В утрешния ден или ще върнем мандата, или ще има кабинет. Това каза лидерът на ПП ГЕРБ в Гербова зала след връчването на манадата. Борисов каза, че днес му предстоят още срещи и разговори с Реформаторския блок и Патриотичния фронт и ще вземе решение:

АТАКА, ДПС и ББЦ вече казаха, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ. Ако партията не постигне днес съгласие с РБ и Патриотичиния фронт, няма да може да създаде правителство.

Коментарите по-рано през деня

Най-трудната задача за всеки парламент – сформиране на мнозинство - предстои. Вчера имаше много шумни думи, реакции, които не бяха навременни. С г-жа Бъчварова се опитахме да успокоим тези страсти. Правителство ще има когато, има мнозинство в парламента. Това заяви съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев.

Изпълнителното бюро на БСП препоръчва на Парламентарната група да гласува против избирането на Министерски съвет, който се формира. Това заяви председателят на Националния съвет на БСП Михаил Миков.
След проведеното заседание на Изпълнителното бюро на партията стана ясно, че от БСП ще предложат закон за определяне функциите на служебния кабинет. Според Михаил Миков действията на служебния кабинет надхвърлят конституционните правомощия на едно служебно правителство. Миков обясни, че впечатление правят кадровите решения и действия, които се извършват в отделни сфери и по-конкретно промените в т.нар. ресурсни ведомства.
Миков разясни, че ще има промени в Изпълнителното бюро, но не отговори конкретно дали става дума за Димитър Дъбов, Евгени Узунов и Катя Николова, чиито оставки поискаха преди седмица от БСП – Разград. Самите промени в ИБ ще бъдат обсъдени по време на Национален съвет на партията от 14.30 часа в петък.
От БСП продължават и с анализа на изборните резултати в областните съвети като на много места има дълбока оценка за причините, довела до тежката загуба.
Говорителят на Изпълнителното бюро Атанас Мерджанов коментира и преговорите, които се провеждат между ГЕРБ и Реформаторския блок. Според него през последните дни сме свидетели на „надпяване” от страна на ГЕРБ и Реформаторския блок, а по-този начин действията и намеренията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и водената от него партия, остават неясни. Мерджанов подчерта, че става дума за груб пазарлък между секторни политики и министри, но увери, че от БСП ще бъдат безкомпромисни в една или друга отстъпка за следващото правителство.

Ако ГЕРБ и Реформаторският блок приемат нашите предложения, ще потърсим варианти за участие в правителството. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на АБВ Ивайло Калфин.

Това, за което сме си губили времето на две срещи с ГЕРБ, го няма в програмната им декларация. Това каза пред журналисти на влизане в парламента Красимир Каракачанов, съпредседател на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО”. Не можем да подкрепим правителство, което не приема нашите основни приоритети. Частичната подкрепа по определени политики остава. Това каза председателят на НФСБ Валери Симеонов.

Най-вероятно в петък ще бъде гласувано новото правителство в пленарна зала. Това стана ясно в началото на днешното пленарно заседание, когато се гласуваше седмичната програма и председателя на парламента Цецка Цачева обясни, че трябва да се предвиди точка за гласуване на новото правителство и това най-вероятно ще бъде в петък. Цачева обяви, че в четвъртък се очаква указ на президента за съставяне на Министерски съвет. При издаване на указа, в петък гласуването на кабинет ще бъде първа точка.

 

Източник: БНР, БГНЕС, агенция Фокус, снимка: president.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg