EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новото Божоле пристигна!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новото Божоле пристигна!

mail08:05 | 20.11.2016прегледи 1739 коментарикоментари 0


DiVino.bg

Отново настъпи време за новото Божоле! Както повелява законът, новата реколта от виното, приготвено от сорта гаме, се пуска в 00.00 часа на третия четвъртък от ноември. Тази година това е днешният 17 ноември! Правилата са строги и важат за всички страни по света, където се изнася Божоле нуво.

Реколта 2016 със сигурност не може да бъде определена като спокойна в Божоле, както и навсякъде във Франция. Капризите на времето през пролетта вгорчиха живота на лозарите и ги принудиха да прекарват допълнително време сред лозята. Мнозина дори загубиха част от реколтата си заради градушките в Божоле през второто тримесечие…

Все пак относителното закъснение на вегетационния цикъл и метеорологичните условия, които мнозина местни винари определят като хаотични, не са оказали влияние върху качеството на реколта 2016. Лятото осигури идеални условия за лозята, а седмиците преди началото на гроздобера бяха топли и сухи. „Реколта 2016 се характеризира с повече елегантност, отколкото с мощност и предлага чудесен баланс между киселинност, плод и структура“, споделя Бертран Шатле, директор на Института за винарски изследвания в Божоле (Sicarex). Като количество, тазгодишната реколта в Божоле се очертава да е над средната за последните пет години. А това представлява сериозно изключение на фона на останалите винарски области във Франция, където се отбелязва спад средно с 10%.

От лозята до чашата

Според винарите в Божоле, производството на едноименното вино изисква много усърдие и умения, които се предават от поколения. В избата се прилага кратка мацерация от 4 до 7 дни, а в лозята се работи целогодишно, тъй като сортът гаме (червен сорт с бял сок) е много капризен. Специфичното за плодовия характер на младите вина от Божоле е технологията на винификация, която се използва - така наречената въглекисела мацерация. При нея гроздето не се смачква предварително, като целта е зърната да останат цели. Това намира отражение има при гроздобера, която в Божоле навсякъде се прави ръчно.

Наименованието Божоле (Beaujolais) включва 72 селища. 57% от общата площ се предлага като Божоле Нуво (Beaujolais Nouveau), което за 2015 г. представлява 124 хиляди хл. Над една трета от производството се изнася в други страни, като лидер е Япония, с 7 млн. бутилки през 2015 г. Следват САЩ с 1,8 млн., Германия със 730 хиляди, Белгия с 331 хиляди и Холандия с 308 хиляди. Средната пазарна цена на бутилка е от 4 до 6 евро.

Традицията Божоле нуво

Интересна е история на този празник на виното, завладял вече почти целия свят. По време на втората световна война Франция била разделена на две части. Париж се намирал в окупиранато от Германия част, а Лион - в свободната. Производителите на Божоле имали навик да носят младото си вино в бистрата на Лион. Голяма част от хората на изкуството и литературата, които прекарвали часове наред по заведенията, се изнесли именно към Лион, където имали възможност да опитват новото Божоле.

Това ставало обикновено около 15 ноември. Датата обаче можело да се падне в събота или неделя, когато магазините и ресторантите са затворени. И така, спрели се на четвъртък, тъй като идвал края на седмицата, а това е добре за консумацията на Божолето.

След освобождението на Франция, производители от Божоле започнали да носят виното си и в Париж, където то било вече познато на тамошните хора. Постепенно с традицията да се пие младо Божоле се запознали и чужденците, идващи в Париж – от Англия, Германия, Швейцария...

Ако искате да опитате най-новите български вина, заповядайте на DiVino.Taste 2016! Шестото издание на най-големия форум на българското вино започва в петък, 18 ноември и ще продължи до 20 ноември, в зала 3 на НДК. Тази година участват рекорден брой производители - 73!


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg