EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Новогодишен концерт на Виенската филхармония

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новогодишен концерт на Виенската филхармония

mail14:04 | 30.12.2013прегледи 1150 коментарикоментари 0


На 1 януари 2014 в Златната зала на виенския Музикферайн ще се проведе 56-ият Новогодишен концерт на Виенската филхармония. Акцентът на тазгодишния концерт ще бъде стогодишнината от началото на Първата световна война. Юбилеят ще бъде отбелязан с валса на Йозеф Щраус “Палми на мира“ oпус 207. Виенската филхармония подчертава важността на темата за мира и с избора си на Даниел Баренбойм, който за втори път ще застане на диригентския пулт на Новогодишния концерт. Баренбойм е не просто световноизвестен диригент. Той е и един от най-знаменитите защитници на мира, който през годините на своята кариера многократно е отстоявал пацифистките си убеждения. През 1999 г. той създаде Западно-Източния оркестър Divan, чиито оркестранти имат арабски и израелски произход, редовно дирижира в Рамала (Палестина), а през май 2011 г. дирижира концерт в ивицата Газа, в който свириха избрани оркестранти от най-добрите симфонични състави на Европа. Усилията, които той полага за мира между Палестина и Израел, бяха възнаградени с назначаването му за Почетен посланик на мира към ООН.
В програмата на Новогодишния концерт ще бъде отбелязана и 150-годишнината от рождението на Рихард Щраус, като музикантите са решили да изпълнят “Капричио” на немския композитор, който няма нищо общо с австрийската династия Щраус.
За първи път тази година режисьор на неповторимия музикален спектакъл е немецът Михаел Байер, който доказа таланта си при подготовката на традиционния летен концерт на филхармонията “Концерт в лятна нощ”. През септември в обновения дворец Лихтенщайн бяха заснети двата танца на балета на Виенската Щатсопера: валсът “Романтиците” на Йозеф Ланер и полката “Пицикати” от балета “Силвия” на Лео Делиб, които ще бъдат излъчени по време на концерта. Тази година за втори път постановчик ще бъде британският хореограф Ашли Пейдж. По време на изпълнението на “На хубавия син Дунав” на Йохан Щраус-син на живо в Златната зала ще танцуват звездите на балния танц в Австрия Катрин Менцингер и Владимир Гарбузов.
По време на паузата в Музикферайн телевизионните зрители ще имат възможност да видят специално заснетия за това събитие филм “Зад кулисите”. В продължение на почти една година режисьорът Феликс Брайсах е запечатал с камерата си живота зад кулисите на може би най-известното събитие в света на класическата музика. Филмът ще ни направи свидетели на на първите репетиции за концерта, на подготовката на костюмите, а така също и на огромната техническа работа на държавната австрийска телевизия ORF по подготовката за излъчване на концерта в повече от 80 страни. БНТ ще излъчи концерта пряко от 12:15 ч. на 1 януари.
 


Тагове: Виена, концерт
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg