EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ново споразумение ЕК- ЕИБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ново споразумение ЕК- ЕИБ

mail12:22 | 13.05.2022прегледи 740 коментарикоментари 0


ЕК и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписаха гаранционно споразумение, чрез което през следващите седем години Европейската комисия ще подкрепя финансови операции на ЕИБ в размер до 26,7 милиарда евро, съобщава ЕК.

Целта е да се даде възможност за важни публични инвестиции в сектори като чиста енергия, цифрова и транспортна инфраструктура, здравеопазване и образование. По този начин ще се разгърне стратегията Global Gateway (Глобален портал) в световен мащаб. Това ще бъде най-голямото гаранционно споразумение, подписано в рамките на новия Европейски фонд за устойчиво развитие плюс ("ЕФУР+"), създаден с Регламента за Инструмента за съседство, сътрудничество за развитие и международно сътрудничество (ИССРМС - Глобална Европа).

Чрез споразумението ще бъдат подкрепени екологичният и цифровият преход в държавите-партньори на ЕС, и изпълнението на стратегията Global Gateway, включително пакета за инвестиции по стратегията за Африка и Европа.

Това гаранционно споразумение ще даде възможност на ЕИБ да финансира изпълнението на ключови инвестиции, посочени в икономическите и инвестиционните планове на ЕС за Западните Балкани и за южните и източните съседни региони. Повече от две трети от това гаранционно покритие е предвидено за инвестиции в държавите, обхванати от процеса на разширяване, и в съседните на ЕС държави. То ще допринесе и за финансирането на следвоенното възстановяване на Украйна. Останалата част ще бъде използвана за заеми от ЕИБ за проекти в Африка на юг от Сахара, Азия, Тихоокеанския басейн, Латинска Америка и Карибския басейн.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg