EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ново разширение на метрото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ново разширение на метрото

mail11:25 | 20.12.2018прегледи 802 коментарикоментари 0


В следващия програмен период, с европейско финансиране от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, предвиждаме изграждане на две разширения на метрото, които ще свържат централната градска част с кварталите Левски и Слатина. Първият проект предвижда изграждането на 6 нови метростанции от ул. „Шипка“ в близост до Военна академия „Г. С. Раковски“ до бул. „Цариградско шосе“ при УМБАЛ „Света Анна“. Второто разширение е с 3 нови метростанции и достига до ж.к. Левски. Това заяви министърът на транспорта, информационни технологии и съобщенията Росен Желязков по време на провелата се инспекция на третата линия на метрото. Той провери изградените тунел и релсов път между МС „Бул. България“ и МС „Красно село“ заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и изпълнителния директор на „Метрополитен“ ЕАД проф. Стоян Братоев.

Министър Желязков отбеляза, че през настоящия програмен период на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ се инвестират около 2 млрд. евро в транспортна инфраструктура в страната, и добави, че за следващия период е заложен дори леко завишен финансов ресурс, но се очаква до края на 2019 г. да има пълна яснота по въпроса. „Ще следваме аналогична логика при разпределянето на средствата след 2020 г., като за метрото предвиждаме приблизително 500 млн. евро“, заяви министърът.

Той отбеляза още, че от една страна е важно да се даде възможност повече граждани да се движат с подземната железница, а от друга страна да се направят необходимите връзки за интермодалността на транспорта. Като пример министър Желязков посочи връзката на метрото в кв. Горна баня с жп линията София-Перник. „Трябва да има взаимна свързаност и приемственост в използването на различните видове транспорт“, каза в заключение Желязков.

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg