EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ново преброяване през 2021 година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ново преброяване през 2021 година

mail14:14 | 18.06.2014прегледи 1327 коментарикоментари 0


Пакет от предложения за изменение на нормативната уредба ще предложи Националният статистически институт, за да се подобри методологията и качеството на регистрите за следващото преброяване на населението и жилищния фонд в България през 2021 г. Промените ще се отнасят за етно-демографските характеристики на населението като: религия, вероизповедание и майчин език, адресната регистрация на лицата и груповите записи на домакинствата. Това стана ясно по време на научната конференция в столичния хотел Бест Уестърн Плюс Сити Хотел с участието на над 50 експерта в областта на демографията, преподаватели във висшите училища и изследователи от научни институти. Изводът, около който те се обединиха, е, че не може да се говори за провал на Преброяване 2011 г., но, за да се подобри качеството на информацията трябва да се направят законодателни и методологични промени при подготовката на следващото преброяване на населението.
Грешките, които отчитаме, са свързани със съкратените срокове за подготовката и обработването на данните от Преброяване 2011 г., както и с някои неясни дефиниции за етническата група на лицата и груповите записи на едно домакинство, подчерта председателят на НСИ Сергей Цветарски по време на дискусията. Според него може да се мисли за прецизиране на формулировките за вероизповедание, религия и майчин език, както и за въвеждане на задължителен отговор на тези въпроси, без да се нарушават конституционните права на гражданите да се самоопределят по етнически признак.
Основното, към което ориентираме нашата работа сега, е подготовката за Преброяване 2021 г., свързана с внедряването на новите технологии, участие на минимален брой преброители и ползването на данни от административните източници в страната, заяви Цветарски.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg