EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ново назначение в Съвета на директорите на БФБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ново назначение в Съвета на директорите на БФБ

mail15:07 | 15.12.2009прегледи 765 коментарикоментари 0


Българска фондова борса АД ще проведе общо събрание на 20.01.2010 г., на което ще бъде освободена Людмила Елкова като член на Съвета на директорите на БФБ-София на основание постъпило искане от министъра на финансите. На събранието ще бъде избран и нов член на СД на борсата, по предложение на министъра на финансите.

В поканата за общото събрание на БФБ-София не се споменава кой ще е новият член на СД на борсата, предложен от Министерството на финансите. Инфосток, обаче, научи, че това ще е Пламен Дерменджиев, който е сред големите индивидуални инвеститори у нас. Г-н Дерменджиев не работи в банка или голям инвестиционен посредник, но е известен в инвестиционните среди, като от години се занимава с вложения на капиталовите пазари, корпоративен мениджмънт и преструктуриране.

Идеята на г-н Дянков за обединяване на КФН и банковия надзор на БНБ в една структура заслужава адмирации. Система от два, в някои отношения конкуриращи се надзора, за страна като нашата, има повече недостатъци, отколкото предимства. Това пише в блога си Пламен Дерменджиев. Според него КФН трябва да се закрие като институция.

Смяна на директорите в БФБ-София е желана промяна от асоциациите на участниците на пазара, като БАЛИП (Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници). До момента, обаче, никой не успява да прокара идеите си и да направи желаните смени на директорите в родната борса.

Министерството на финансите (МФ) е най-големия акционер в БФБ-София АД, като притежава 44% от капитала й. Големите инвестиционни посредници също притежават дялове от борсата, но по традиция никога не присъстват всички на общите събрания на БФБ и затова останалите акционери не могат да надхвърлят дела на МФ при гласуването.
Междувременно Комисията за финансов надзор (КФН) задължи Съвета на директорите на Българска фондова борса – София АД в срок до 15 декември 2009 г. (днес) да отмени промените в правилника си, въведени от 11.12.2008 г.,

Това означава, че българската борса няма да може да делистне над 200 компании от 1 януари 2010 г., както беше решила по-рано, ако приеме да изпълни решението на КФН.
Затова днес родните инвеститори ще очакват решението на БФБ-София.

Източник : Infostock.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg