EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ново заседание на Енергийния борд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ново заседание на Енергийния борд

mail13:40 | 24.09.2014прегледи 822 коментарикоментари 0


Неотложните задачи, които трябва да разгледа тематичната работна група в сектор Електроенергетика, бяха една от централните теми на обсъждане по време на второто заседание на Eнергийния борд, приключило късно снощи. Заседанието бе председателствано от вицепремиера и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева.

В сектора са натрупани сериозни технически, финансови и социални дисбаланси, както и огромен дефицит, който заплашва системата с колапс. Затова работната група ще трябва да направи анализ на риска и да очертае основните проблеми, за които трябва да се търсят решения. Анализът трябва да съдържа оценка на вероятността от случване на един или друг сценарий, на база на която ще бъде изработен план за действие в сектора.

Дейността на Енергийния борд ще бъде подпомагана от тематични работни групи в секторите „Електроенергетика“ и „Газ и горива от нефтен произход“, стана ясно по време на заседанието. Очаква се групите да събират и анализират определена информация, да идентифицират проблеми и да правят мотивирани предложения за обсъждането им от Енергийния борд, в това число и относно необходимостта от промени в нормативната уредба и стратегическите документи в сектор „Енергетика“.

Европейската банка за възстановяване и развитие, Световната банка и Европейската комисия са готови да окажат експертна помощ на България при реформирането на сектор „Енергетика“, стана ясно още по време на заседанието на Борда, където бяха представени конкретните параметри на това сътрудничество.

ЕБВР ще извърши финансов анализ на сектора на системно ниво, който трябва да установи къде са натрупани най-сериозните дефицити, какви са причините за тях и как те могат да бъдат преодолени. Очаква се представителите на банката да препоръчат и добри практики по отношение на държавното управление на сектора. Според мнението на участниците в Енергийния борд повишаването на капацитета в държавния регулатор и в ресорното министерство е едно от водещите условия за извеждане на сектора от кризата. С обучение на български специалисти в тази посока се очаква да се ангажира и Европейската комисия.

България ще си сътрудничи със Световната банка в областта на фактическата либерализация в енергетиката, както и при преценяване на поносимостта на действащите цени и на необходимостта от подпомагане на определени групи от потребители.

В процеса на своята работа двете финансови институции ще надграждат вече изработения по време на миналото служебно правителство анализ на състоянието на енергийния сектор. /МС

 


Тагове: борд, заседание
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 968