EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новият скандал SwissLeaks & България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новият скандал SwissLeaks & България

mail10:40 | 09.02.2015прегледи 1498 коментарикоментари 0


Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Над 380 милиона долара от България са били насочени към една от швейцарските банки в периода от 1988-а до 2006-а година. Това сочат най-новите разкрития на международния консорциум за разследваща журналистика, които бяха публикувани снощи под името „Суис-лийкс“. Те показват схема за избягване на данъци и укриване на капитали на обща стойност 120 милиарда долара от над 200 страни. България е на 69-то място в глобалната класация по размер на средствата, постъпили във въпросната банка.

Сред водещите в тази класация са Швейцария, Великобритания, САЩ, Франция и Италия, откъдето са били източени милиарди. Установено е, че някои от банковите сметки принадлежат на диктатори, корумпирани политици, трафиканти на наркотици и оръжие, други - на звезди от света на киното, модата или спорта.

В най-тежките години на прехода у нас, между демократичните промени и еврочленството, във въпросната швейцарска банка са били открити 95 сметки на лица и организации с български адрес. Близо половината от тях са били анонимни - с номер, вместо име. Свързаните с България клиенти на банката са 74, само 11 на сто от тях обаче са имали българско гражданство. Най-голямата сметка на български клиент е била на стойност над 264 милиона долара, показва разследването, в което не са посочени имена, свързани с нашата страна имена. Българските власти обаче биха могли да ги оповестят, защото френските данъчни органи, които през 2008-а година са получили от информатор всички данни за банковата схема, твърдят, че са ги предоставили на всички заинтересовани страни.

Новият скандал „Суис лийкс“ е най-голямото изтичане на банкова информация в историята. В епицентъра му е швейцарският клон на втората по големина банка в света - HSBC, с централен офис в Лондон. Неин директор в онзи период е Стивън Грийн, който по-късно е удостоен с благородническа титла и става министър на търговията и инвестициите в правителството на Дейвид Камерън.  

Отговорът на HSBC

Швейцарският филиал на британската банка HSBC уверява в комюнике, изпратено днес до Франс прес, че се е променил радикално след пропуските, установени през 2007 година, и вече не помага за укриване на данъци и пране на мръсни пари. В съобщението генералният директор на филиала Франко Мора посочва, че "ново ръководство е разгледало задълбочено тези случаи". Закрити са сметки на клиенти, не отговарящи на високите стандарти на банката, въведена е и система за строг вътрешен контрол, по думите му. Според банкера "разкритията за такива действия в миналото трябва да напомнят, че този стар бизнес модел на частната швейцарска банка вече не е допустим". Според днешни публикации в европейски медии, основаващи се на проучване на откраднати от швейцарското подразделение на HSBC банкови файлове, около 180 милиарда долара са преминали през сметки на тази банка в Женева, за да се избегнат данъци, да се перат пари или да се финансира международният тероризъм.
Под название SwissLeaks френският вестник Le Monde вчера публикува имена на известни личности от политиката, артистичните и деловите среди, както и техники за укриване на данъци, ръководени от швейцарския филиал на HSBC. Досега данните от банковите файлове, откраднати от бивш служител в банката, бяха известни само на правосъдието и няколко данъчни служби. Сред цитираните в различни медии имена са тези на мароканския крал Мохамед Шести и краля на Йордания Абдула Втори, както и на актрисата Джоан Колинс и на италианския състезател по мотоциклетизъм Валентино Роси.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg