EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новият модел за цената на ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новият модел за цената на ток

mail11:00 | 03.06.2013прегледи 998 коментарикоментари 0


Почти един процент намаление на цената на тока в системата на "Енерго-Про", 0,5% увеличение при ЕВН и 2,1% увеличение при ЧЕЗ - това ще бъде ефектът върху крайните цени на електроенергията, ако бъде въведен новият модел на ценообразуване, изготвен от ДКЕВР и служебния кабинет, стана ясно след заседание на обществения съвет по енергетика в края на миналата седмица.
Основният принцип на новия модел е да се премахне крос-субсидирането, за да е ясно кой на кого и за какво плаща в системата на енергетиката. Част от централите ще трябва да излязат на свободния пазар и да станат по-ефективни. Държавата ще изкупува енергия от тях, само ако цената е наистина добра. Моделът е разработен при заложено по-ниско потребление от очакваното, за да се избегне финансов недостиг в системата.
По думите на бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, който обясни основните моменти в проекта за нов модел на ценообразуване, за първи път цялата енергетика е представена по прозрачен начин. "Става ясно как всяко решение в сектора се отразява върху цената за крайния потребител. Благодарение на този вариант за промяна на ценообразуването, успяхме да запушим дупката от 800 млн. лева, без да вдигаме цената на електроенергията", подчерта Василев.
Задаваме нова рамка, в която много прозрачно се вижда всяко решение в енергетиката до какво води - например, ако се промени цената за разполагаемост, плащана от ЕСО, виждаме веднага как
това се отразява в крайната цена; ако предоговорим условията за изкупуване на енергия от ВЕИ - виждаме ефекта от това, докато сега моделът не е прозрачен, обясни министърът от служебното правителство Асен Василев, коментирайки направените от него предложения.
Според Василев основните недоволни от неговите предложения ще са представителите на централите, чиято енергия повече няма да бъде включвана в регулирания пазар и изкупувана от обществения доставчик - ТЕЦ "Бобовдол", ТЕЦ "Брикел", както и част от топлофикационните дружества, чиято електроенергия няма да бъде изкупувана като високоефективна.

За да се случат предлаганите неща, трябва да има промени в Закона за енергетиката и в Закона за енергията от възобновяеми източници, според председателя на ДКЕВР Евгения Харитонова. Според Харитонова, както и според Асен Василев няма технологично време това да стане до 1 юли. Най-вероятно новият ценови период за електроенергията ще бъде от 1 септември, прогнозира председателят на ДКЕВР.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1057