EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Новият Закон за храните достъпен за обсъждане

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новият Закон за храните достъпен за обсъждане

mail14:15 | 28.04.2016прегледи 2576 коментарикоментари 0


Новият Закон за храните е качен на сайта за обществено обсъждане,с което започва процедурата за приемането му. Това стана ясно по време на представянето на основните моменти в закона от министъра на земеделието и храните Десислава Танева и експерти. Новият Закон за храните е създаден чрез съвместна работа на съответна работна група и представители на хранителната индустрия. Работата по всички глави на закона е продължила над 1 година. През това време са се провели дебати с представители на Министерството на земеделието и храните, Министерството на здравеопазването и Министерството на икономиката, като е постигнат консенсус.

Министърът посочи, че при процедурата за обществено обсъждане работната група и екипът на ведомствата остават отворени към всички предложения, които може да подобрят ефекта от прилагането на закона. Десислава Танева подчерта, че с новия Закон за храните се дава пример как трябва да се работи по законодателство и как то трябва да премине всички етапи на съгласуване със заинтересованите страни. По думите ѝ, законът трябва да доведе до много по-висока степен на сигурност и доверие у потребителя за храните, които консумира и които се предлагат на пазара. Новият закон за храните прилага структурата на Европейското законодателство в тази област, уточнени са и се въвеждат правила в области, които досега изобщо не са били регламентирани. За първи път се регламентират изискванията за превозните средства, за да могат да транспортират храни, както и онлайн търговията, пускането на хранителни добавки и предлагането на месо в хранителните обекти. В закона се предвижда и създаването на Национален съвет по храни, в който ще присъстват всички браншови организации в хранителната верига, като консултативен орган за приемане и провеждане на политики в областта на храните и тяхната безопасност. Ще бъдат регламентирани и функциите на самите браншовите организации. В новият Закон за храните различните видове наказания са увеличени от 2 до 8 пъти, разработени са и нови санкции. Според министър Танева тяхната роля е превенционна, за да има страх от санкции, а оттам и изпълнение на закона.

Изпълнителният директор на Българската агенция по храните д-р Дамян Илиев посочи, че с 20% се завишават контролните действия през тази седмица, в сравнение с изминалите 3 месеца. Извършва се контрол в магазини и предприятия, както и по пътищата за транспортирането на храните, като при извършването на проверките БАБХ работи в добър контакт с полицията. Във връзка с новия Закон за храните д-р Илиев коментира, че един закон е добър, ако можем да го изпълняваме, така че наказанията да са неизбежни, а в този смисъл новият закон е много добър и дава тази възможност./Фокус


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 948