EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новият газопровод ТАР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новият газопровод ТАР

mail16:15 | 27.09.2012прегледи 482 коментарикоментари 0


Правителствата на Гърция, Италия и Албания ще подпишат утре междудържавно споразумение, за да дадат своята подкрепа на проекта за изграждането на Трансадриатическия газопровод (TAP), който трябва да докарва газ от Азербайджан до Европа, съобщава гръцката агенция АНА-МПА, като се позовава на Ройтерс.  Споразумението ще бъде подписано от представители на трите страни в рамките на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, казал високопоставен правителствен представител. Подписването предстои и ще се състои в Ню Йорк, уточнил същият представител.
TAP е един от проектите за пренос на газ от азербайджанското находище "Шах Дениз 2" до Европа. В него с най-голям дял участват британската BP, норвежката Statoil и германската EON Rurgaz. Интерес към проекта проявява и италианската Еnel. Бъдещите тръби трябва да пренасят 16 млрд. куб. метра природен газ годишно.
Албанският премиер Сали Бериша заяви снощи, че този газопровод ще има огромно значение за развитието на Албания и за развитието на сътрудничеството й с Гърция и Италия, предаде Макфакс.
Той подчерта, че газопроводът има историческо значение и представлява най-голямата регионална инвестиция досега и най-големият проект на Балканите за последните сто години.

 


Тагове: Тар, газопровод
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg